Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

(MOTO)cyklista z Mladoboleslavska nadýchal 3,6 promile

MLADOBOLESLAVSKO - Za ohrožení pod vlivem návykové látky mu přinejmenším hrozí pokuta. 

Policisté z Obvodního oddělení Dobrovice zastavili včera, 21. března 2023, v brzkých odpoledních hodinách, 41letého muže, který jel na svém jízdním kole po chodníku v ulici Palackého náměstí v obci Dobrovice.

Hlídka policistů muže zastavila a následně jej vyzvala k podrobení se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Ta prokázala pozitivní výsledek a  hodnotu 3,6 promile alkoholu v dechu. Za normálních okolností by šlo o závažný přestupek. Policisté ale zjistili, že na jízdním kole je dodatečně namontován spalovací motor SunWay, model SW BE-110 (objem 110 cm3). Vzhledem k tomu, že takto upravené jízdní kolo je již  motocyklem, tak kromě spousty dalších povinností, musí být jeho řidič držitelem příslušné skupiny řidičského oprávnění. Muž však držitelem žádného řidičského oprávnění nebyl.

Vzhledem k tomu, že se tedy jednalo o motorové vozidlo, je jeho jednání místo přestupku prověřováno pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Muži tak hrozí až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

V posledních letech se hojně rozšiřují tzv. elektrokoloběžky, elektrokola a jízdní kola se spalovacími motory. Lidé při jejich nákupu často vůbec nemyslí na pravidla jejich použití v provozu na pozemní komunikaci a vystavují se hrozbě velmi vysokých sankcí. Je tedy třeba upozornit, že vedle jiných pravidel je jízdní kolo považováno za jízdní kolo jen v případě, že výkon motoru nepřesáhne 1 kW, spalovací motor nepřesáhne zdvihový objem válce (válců) 50 cm3 a maximální konstrukční rychlost nebude vyšší než 25 km/h. Stačí porušit jedno z těchto pravidel a z jízdního kola máte moped nebo motocykl se všemi povinnostmi, které k tomu patří.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
24. března 2023

Odkazy do noveho okna

SunWay kolo

SunWay kolo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem