Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Motivační program pro policisty sloužící na území hl. m. Prahy a Středočeského kraje

Tisková zpráva 24. července 2008 - Policejní prezident plk. Mgr. Oldřich Martinů a ředitelé správ hl. m. Prahy plk. JUDr. Petr Želásko a Středočeského kraje plk. JUDr. Václav Kučera společně s předsedou Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milanem Štěpánkem dnes představili veřejnosti „Motivační program“, jehož cílem je vytvořit příznivější podmínky pro službu v pražských a středočeských policejních útvarech. Týká se policistů, kteří v nich v současné době pracují, ale měl by také motivovat nové uchazeče.  

Policejní prezident plk. Mgr. Oldřich Martinů a ředitelé správ hl. m. Prahy plk. JUDr. Petr Želásko a Středočeského kraje plk. JUDr. Václav Kučera společně s předsedou Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milanem Štěpánkem dnes představili veřejnosti „Motivační program“, jehož cílem je vytvořit příznivější podmínky pro službu v pražských a středočeských policejních útvarech. Týká se policistů, kteří v nich v současné době pracují, ale měl by také motivovat nové uchazeče.

Motivační program je tvořen 4 částmi:

1. V rámci projektu P 1000 byl navýšen počet plánovaných rekonstrukcí policejních služeben. Na území hl. m. Prahy bude v r. 2008 zmodernizováno 17 služeben s celkovou investicí 60 milionů korun a ve Středočeském kraji to bude 19 služeben za zhruba 81 milionů korun. Zároveň byl v obou regionech zvýšen plánovaný počet nových služebních dopravních prostředků. V roce 2008 bude obnoveno 65 % pražského vozového parku (207 nových vozidel) a 22 % středočeského vozového parku (150 nových vozidel).

2. Další krok ke zlepšení pracovních podmínek policistů spočívá ve flexibilnějším plánování služeb. Více než 60 % policistů Správy hl. m. Prahy nemá v Praze trvalé bydliště a za prací dojíždějí z jiných krajů. Služební funkcionáři jim aktuálně plánují služby tak, aby bylo jejich dojíždění co nejvíce zohledněno a vznikaly jim větší souvislé časové intervaly mimo službu, které mohou trávit se svými rodinami.

3. S plánováním služeb úzce souvisí možnost ubytování. Od 1. 1. 2009 budou mít policisté možnost využívat ve větší míře tzv. tranzitní ubytování. Umožňuje rychlé a pružné ubytování na požadovaný počet dnů, které policista tráví ve službě, a zároveň tento systém uvolní kapacitu pokojů a lůžek, která jsou v současné době obsazena, ale nedostatečně využívána. Policejní ubytovny tak budou efektivněji využity.
Změny v ubytovacím systému budou znamenat finanční úsporu pro policisty, kteří díky možnosti tranzitního ubytování budou hradit pouze počet dní, které skutečně na ubytovně stráví, a nikoli paušální měsíční částku. Za stávajících celkových nákladů budou policejní ubytovny schopny vyhovět potřebám většího počtu policistů.

4. Nedílnou součástí programu je finanční motivace policistů. Policejní prezidium ČR uvolní ze své rezervy 110 milionů korun, které budou investovány do zvláštních příplatků policistů (33 milionů), do cestovních náhrad (7 milionů) a do pracovních odměn (70 milionů). Ředitelé správ budou v rámci své kompetence rozdělovat tyto peníze podle konkrétní míry zatíženosti policistů v přímém výkonu služby a aktuální úrovně podstavu v jednotlivých regionech.

plk. Mgr. David Kubalák
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR

 

vytisknout  e-mailem