Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Ms kraj - policisté se zaměřili na kontrolu používání bezpečnostních pásů 

DBA II.pngPřestože používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů je jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel a jejich neužití je možno sankcionovat citelnými pokutami, stále se policisté setkávají s řidiči nebo spolujezdci, kteří na tuto zákonnou povinnosti zapomínají. Právě na důkladnou kontrolu používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů se v uplynulém týdnu zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v rámci dopravně bezpečnostní akce, která proběhla ve dnech 11. až 17. března 2013.

DBA I.pngBěhem trvání akce policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali 2 091 vozidel. Povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušilo 143 osob, z nichž 135 byli řidiči nebo spolujezdci na předních sedadlech a 10 cestujících na zadních sedadlech. Možná by bylo k věci připomenout, že zákon o provozu na pozemních komunikacích stanoví také povinnosti přepravovaných osob být za jízdy připoután bezpečnostním pásem. Této povinnosti jsou zproštěny pouze osoby starší 18 let a menší než 150 cm, případně ty, které se nemohou připoutat ze zdravotních důvodů (což musí doložit lékařským potvrzením). Takže v konečném důsledku může být finanční sankce v podobě blokové pokuty uložena také nepřipoutanému spolujezdci. Na pováženou je skutečnost, že 2 děti nebyly přepravovány v zádržných bezpečnostních systémech, tzv. autosedačkách.

DBA III.pngCelkové výsledky

Včetně výše uvedených porušení zákona policisté zjistili 380 přestupků, z nichž 343 vyřešili na místě uložením blokových pokut a 37 oznámili příslušných správním úřadům. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 143 600,- Kč. Ze závažnějších porušení zákona stojí za zmínku zjištění požití alkoholických nápojů nebo návykové látky u 17 řidičů (14 alkohol). Nejvyšší povolenou rychlost nedodrželo 54 řidičů, bez dálniční známky jelo 8 vozidel a u 77 policisté zjistili nevyhovující technický stav. Tři řidiči sedli za volanty vozidel, k jejichž řízení neměli příslušné oprávnění a čtyři při kontrole nepředložili řidičský průkaz. Se dvěma z nich, kteří měli průkazy pro dříve spáchané přestupky odebrány, policisté zahájili trestní stíhání pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Z uvedených výsledků je zřejmé, jak je pro prevenci v dopravě nutné a potřebné podobné dopravně bezpečností akce neustále opakovat. Smyslem těchto akcí je řidičům a uživatelům vozidel připomínat jejich povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.


por. Mgr. Daniela Vlčková
18.3.2013

 

vytisknout  e-mailem