Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Moravskoslezská služební kynologie

Ms kraj: Moravskoslezské oddělení služební kynologie čítá na pět desítek policistů psovodů a víc jak osmdesát služebních psů...  

2 02.jpgNezastupitelnou specializací v policejní práci je činnost služební kynologie. Moravskoslezské oddělení služební kynologie čítá na pět desítek policistů psovodů a víc jak osmdesát služebních psů.

Základem kynologické činnosti je plnění úkolů při ochraně veřejného pořádku, bezpečnosti osob a majetku, ale také prevence. Naši kynologové rovněž pátrají po pachatelích trestné činnosti a pohřešovaných osobách. Skupina speciálních kynologických činností se zabývá vyhledáváním výbušnin, drog, zbraní či akcelerantů hoření na místech požárů. Služebními psy jsou v převážné většině němečtí ovčáci, najdeme však mezi nimi i belgické ovčáky malinois, rotvajlera či ohaře. K nejmladším „posilám“ moravskoslezského oddělení služební kynologie náleží Laiss a Zik.  

V prvním pololetí roku 2016 byli kynologové šesti skupin základních kynologických činností našeho krajského ředitelství povoláni ve více jak 1 700 případech. Zpravidla se jednalo o činnost na místech trestných činů. Služební psi byli nasazeni k vyhledávání pachových stop pachatelů a vyhledání ukrytých pachatelů v objektech i terénu. Dále psi vyhledávají předměty související s trestnou činností. Kynologové se psy měli v prvním pololetí letošního roku podíl na zadržení 17 pachatelů a nalezli 154 předmětů, souvisejících s místem činu. Další problematikou je pátrání po pohřešovaných osobách v rozsáhlých terénních i lesních prostorách, kdy čtrnáctkrát byly tyto pohřešované osoby vypátrány. 

Členové jediné skupiny speciálních kynologických činností byli v prvním pololetí letošního roku povoláni ke 113 případům, služební psi nalezli uložené omamné a psychotropní látky ve 74 případech, ovšem nalezli také chemické stopy akcelerantů hoření na místech požárů a to celkem v 15 případech. 

Poměrně kuriózní zákrok mají za sebou psovod a služební pes v prvních srpnových dnech. Tento kynologický „tým“ byl v prvních hodinách dne nasazen k vypátrání nahého muže, který měl opakovaně před jedním z domů naznačovat specifické pohyby a manipulovat s pohlavním údem, vše popsané vstříc svědkyním. Pes propátral terén, načež u plotu jednoho z pozemků avizoval přítomnost možného pachatele. Vysoké oplocení pak překonal psovod a další policista, aby nalezli na zemi ležícího zcela nahého podezřelého. Později si tento 23letý muž vyslechl sdělení podezření pro přečiny výtržnictví a porušování domovní svobody. Muž se k činu doznal, doplnil, že se chtěl nahý projet na kole. V době skutku měl na sobě pouze kšiltovou čepici.

O některých úspěšných případech našich kynologů a jejich psů jsme vás již informovali. Namátkou lze znovu připomenout nasazení služební fenky Gally desátého dubna. Galla sledovala pachovou stopu v dešti kolem vodního toku neomylně terénem zhruba dva kilometry, aby poté v příkopě označila zalehnutím předmět – gumu, pod kterou se nacházela (zřejmě takto ukrytá) odcizená svářečka plastů a kufr s vrtačkou. Způsobenou škodu při oznámení poškozený uvedl v řádech desítek tisíc korun. Zajištěné věci byly předány zpět poškozenému. Pachatel věci odcizil z objektu firmy v Ostravě.

V závěru dubna obvinil ostravský komisař 31letého muže pro zvlášť závažný zločin loupeže, poté co byly shromážděny důkazy. Obětí byl 76letý senior, který po ránu vyrazil do lesa v Ostravě na byliny. Poškozený byl dostižen, udeřen zezadu do hlavy podezřelým takovou intenzitou, že upadl.  V předmětné situaci se muž měl snažit zmocnit jeho peněženky, opětovně jej udeřit do hlavy. Poté měl podezřelý poškodit oděv oběti a odcizit peněženku s doklady a financemi. Po útoku se mladší muž dal na útěk.
Na místo činu vyrazili policisté, kriminalisté a povolána byla policistka se služebním psem Inexem. Pes vypracoval pachovou stopu, brzy zalehnutím označil peněženku a další věci oběti.  Inex terénem pokračoval k okraji lesa, přes louku do suchého travnatého porostu, přes kopřivy, pokračoval mezi stromy. U rybníka pak tento kynologický tým registroval muže, odpovídajícího popisu. 31letý muž byl zadržen a eskortován na služebnu. Inex vypracoval stopu v délce zhruba ¾ km. 

A frýdeckomístečtí policisté zahájili také trestní stíhání řidičky, kterou nalezl služební pes poté, co se snažila ujet a později utéci z místa nehody, kde měla narazit do chodců a zraněným neměla pomoci. Jeden ze zraněných chodců pak zemřel. Dechová zkouška řidičky byla pozitivní (detailně jsme o skutku informovali dne 1. 4. 2016).


mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
         vedoucí oddělení tisku a prevence  |  9.8.2016

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FOTOGALERIE ZDE.

Leiss a Zik na stopě - pexeso

Ohlasy médií:
pouze na internetu 
 

)Týdeník policie

ČT1(stopáž: 22:40 min.)
 

MS Deník
 
TV POLAR (10.8.2016)  
     

 

vytisknout  e-mailem