Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Mopsík z Německa do Čech nedorazil

SEMILSKO - Pravděpodobný podvod vyšetřují v Turnově. 

Osmnáctiletá slečna z Turnovska sháněla psa a přitom narazila v květnu na inzerát, ve kterém jistá žena žijící v Německu,  nabízela zdarma čtyři štěňata plemene mops do dobrých rukou. Oznamovatelka ji emailem kontaktovala a dohodla se s ní, že si od ní jedno štěňátko vezme. Ačkoliv navrhovala tu možnost, že si pro něj přijede, majitelka psů  trvala na tom, že ho pošle letecky. Dokonce byla ochotná zaplatit jeho očkování před cestou a letenku.mops2ilustrační foto - mopsík Rambo chovatelky z České Lípy

Mladá žena z Turnovska se začala na mopsíka těšit, ale místo něj se 23. května dočkala emailu, ve kterém ji jakási zahraniční přepravní společnost žádala o zaslání částky 140 eur za náklady spojené s pořízením vyhřívací deky pro pejska. Tyto peníze  obratem odeslala prostřednictvím služby Western Union na určený účet. Po uplynutí dvou dnů  jí ale došel druhý podobný email, tentokrát s hlavičkou francouzské celní správy. Ta ji stručně informovala o tom, že mopsíkovi chybí karanténní dokument, který je třeba dodatečně vystavit. Poplatek za tuto službu ve výši 10 150 korun měla odeslat na  účet celní správy rovněž přes Western Union. I tuto částku slečna ihned zaplatila.

Ve chvíli, kdy dostala o několik dní později další pokyn k platbě částky 3 500 korun za výživu psa, kterého vlastně vůbec neviděla, jí došlo, že z ní majitelka psů jen tahá peníze.  Nejde o první případ, kdy se někdo takto nechal oklamat od podvodníků, kteří na internetu nabízejí psy atraktivních plemen za zdánlivě výhodných cenových podmínek. V tomto nejistém prostředí internetové inzerce se vyplatí neposílat nikomu peníze předem a upřednostnit osobní převzetí zvířete přímo u prodávajícího. Tím se zájemci o pejsky vyhnou podobným zklamáním.

13. 6. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem