Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Močůvka tekla z polí do potoka

PARDUBICKO – Rychlý zásah IZS stopl škody po hnojení. 

Víkendový zásah u vodního toku v obci Horní Roveň, ve kterém tekla močůvka, zaměstnal nejen nás, ale i hasiče, zaměstnance místní samosprávy a zástupce Odboru životního prostředí a stavebního úřadu v Holicích.

Výskyt tmavé tekutiny nám byl na tísňovou linku 158 oznámen v sobotu 3. října 2020 v půl třetí odpoledne. Na místě byl z toku kompetentními pracovníky odebrán vzorek vody a všechny zasahující složky okamžitě zjišťovaly, odkud znečištěná voda teče. Zástupci Povodí Labe měli ke zjištění škodlivosti vytékající látky k dispozici pojízdnou laboratoř hasičů. Kontaktován byl i pracovník inspekce životního prostředí.  

Provedeným šetřením jsme zjistili, že zemědělci den předem vyváželi močůvku, kterou hnojili přilehlé polnosti. Kvůli vydatným dešťům a značně nasáklé půdě vodou stálo koncentrované přírodní hnojivo na povrchu zeminy a přes ni prosakovalo půdou do příkopu, ze kterého dál teklo k výusti do potoka. Všechny zúčastněné složky se společně dohodly na co nejrychlejším opatření, které spočívalo v bariérovém přehrazení přitékající vody a zředění kontaminovaného toku čistou vodou.  

Občané obce byli informováni, že vodu z Lodrantky nemohou jako užitkovou používat příštích 10-14 dnů.

V rámci havárie došlo k porušení § 39 zákona č. 254/2001 Sb. (vodní zákon), přestupek proti tomuto zákonu bude řešit Česká inspekce životního prostředí.

7. října 2020
por. Mgr. Lenka Vilímková

vytisknout  e-mailem