Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Mobilní monitorovací centrum

Moravskoslezští policisté mají speciální vozidla.  

  
Moravskoslezští policisté využívají od těchto dnů čtyři nová, „na míru šitá“ vozidla. Jedná se o mobilní monitorovací centrum
mobilní monitorovací centrum.JPGmobilní monitorovací centrum
(tzv. štábní, velitelské vozidlo) a tři terénní automobily. Všechna vozidla v hodnotě 9 435 475 korun byla zakoupena s příspěvkem fondů Evropské unie v rámci Operačního programu příhraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013, konkrétně v projektu Česko-Polské příhraničí – zlepšení bezpečnosti.
 
Všechna vozidla budou policisté krajského ředitelství využívat k plnění úkolů v oblasti služby pořádkové policie a služby kriminální policie a vyšetřování. Vyjedou do terénu zejména v rámci bezpečnostních opatření při konání různých hromadných akcích, jako jsou například sportovní utkání, různé pochody a shromáždění, pátrání po pohřešovaných nebo uprchlých osobách a kulturní akce.
Kamerový systém, kterým disponuje mobilní monitorovací centrum, je jedinečný v rámci republiky. Policisté tak mohou přímo z vozidla díky kamerám monitorovat jakoukoli akci.
 
Mobilní monitorovací centrum
 
Jedná se o vozidlo Mercedes-Benz Sprinter 516 CDI,
mobilní monitorovací centrum 1.JPGmobilní monitorovací centrum
které vychází ze sériového modelu, nicméně bylo upraveno na základě požadavků policie. Takzvané velitelské vozidlo, se šesti místy k sezení, má maximální rychlost 120 km/hod a pohon 4x4. Z výbavy je vhodné zmínit zesílený a zdvojený vozidlový akumulátor, couvací kameru a několikametrový hydraulický výsuvný stožár určený pro uchycení kamer a technického zařízení.
Vzhledem k určení je mercedes vybaven monitorovací, dokumentační, záznamovou dorozumívací telekomunikační technikou a technikou pro připojení na internet. Jedná se o termokameru, dvě autodoom kamery pro sledování okolí vozidla, venkovní autodoom kamery pro rozmístění v okolí vozidla a megapixelová kamera se směrovým mikrofonem.
Kamerový systém, kterým disponuje mobilní monitorovací centrum, je jedinečný v rámci republiky. Policisté tak mohou přímo z vozidla díky kamerám monitorovat jakoukoli akci.
 
 
Terénní vozidla
 
I tyto tři automobily značky Mitsubishi Outlander vycházejí
mitsubishi outlander.JPGmitsubishi outlander
ze sériového modelu, přičemž jsou upraveny pro potřeby policistů. Budou je využívat policisté při výkonu společných česko-polských hlídek. Terénní vozidla mají maximální rychlost 187 km/hod, pohon 4x4 a sedm míst k sezení.
 
Z výbavy je možné se zmínit o elektrickém navijáku, xenonových světlech, diodovém majáku a tažném zařízení. Nechybí kovový bezpečnostní rám, který je umístěný vpředu na vozidlech.
                                                                                                                                 
por. Mgr. Soňa Štětínská
28. ledna 2010

 

 

 

vytisknout  e-mailem