Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Mobil salon 2013

Jihočeský kraj - Pavilon "Z" nabídl opět zajímavou expozici a ukázky práce všech složek Integrovaného záchranného systému. 

Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje společně se svými kolegy z Národní protidrogové centrály Policie ČR a zahraničními partnery z Horního Rakouska a Dolního Bavorska připravili v pavilonu Z na Výstavišti pro návštěvníky letošního 21. ročníku výstavy Mobil salon zajímavou expozici. Letošní ročník výstavy proběhl od  19. do  21. dubna 2013 a po celé tři dny byl připraven bohatý program. 
 
Letošní ročník expozice jihočeské policie byl zaměřen nejen na ukázku techniky, výstroje a výzbroje, ale na návštěvníky čekala také laserová střelnice, kde si mohli vyzkoušet svoji přesnou mušku. Velcí i malí si mohli na vlastní kůži také vyzkoušet, co obnášejí fyzické testy, které musí každý policista povinně absolvovat.
 
Zpestřením pro hosty byla také možnost sestavení si kriminalistického portrétu pachatele tzv. identikitu. Návštěvníci si tak mohli vyzkoušet své pozorovací schopnosti i paměť a zkusit si nechat policejními specialisty  „nakreslit“,   co nejvěrnější podobu např. manželky, partnera či spolužáka. Portrét byl sestavován technikou, kterou policie používá při sestavování podobizny hledaného pachatele a práci policejních analytiků mohli sledovat také ostatní přihlížející návštěvníci, neboť vznikající portrét byl promítán projektorem také na plátno. 
K vidění byla také prezentace cizinecké policie a ukázka nejen nejmodernější techniky kontroly dokladů, ale také jejich historický vývoj z dob první republiky. Nechyběla ani ukázka techniky, výstroje či výzbroje hornorakouských a dolnobavorských policistů. Návštěvníci si tak mohli například prohlédnout nové hornorakouské policejní vozidlo nebo služební vozidla bavorské policie. 
 
V letošním roce se jihočeská policie ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou Policie ČR v rámci česko–rakouského projektu „Společně proti drogám“ zaměřila na boj proti drogám. Návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet „vůni“ skutečné marihuany či pervitinu. Policejní specialisté z řad jihočeských policistů za vydatné pomoci a spolupráce kolegů z Národní protidrogové centrály byli připraveni návštěvníkům vysvětlit nejen, jak drogu poznat, ale také rizika s touto problematikou spojená.
 
Velkým lákadlem letošního ročníku byla bezesporu „zážitková“ expozice Národní protidrogové centrály Policie ČR a Muzea Policie ČR zaměřená na drogovou problematiku. Návštěvníci, kteří do této části expozice vstoupili se, jako mávnutím, ocitli ve skutečném světě „extázové“ diskotéky či v drogovém doupěti s umírajícím narkomanem, o jehož  život bojuje záchranář. Nechyběl ani „skutečný“ hřbitov, neboť zde také v reálném světě příběhy a životy narkomanů  většinou končí. Tato zajímavá expozice je součástí stálé výstavy Národní protidrogové centrály Policie ČR v Muzeu Policie v Praze, takže návštěvníci, které tato expozice zaujala,  ji mohou vidět právě v  Muzeu Policie ČR, kde jsou i další zajímavé exponáty nejen z policejní práce, ale také z policejní historie.     
 
Zejména pro malé návštěvníky si v letošním roce jihočeská policie společně s hasiči a záchranáři připravila pod názvem „Staň se malým policistou, hasičem či záchranářem“ možnost vyzkoušet si na vlastní kůži příjímací řízení k policii, hasičům nebo záchranářům. Malí zájemci o práci u Policie ČR tak museli projít zdravotní prohlídkou,  vyřešit znalostí úkoly či zvládnout fyzické testy a střelbu na laserové střelnici. Přitom si mohli také obléknout skutečné policejní „čerňáky“ a na chvíli se tak stát malými policisty.
 
Před pavilonem „Z“ se po celou dobu výstavy v pravidelných dopoledních i odpoledních blocích střídaly  poutavé adrenalinové ukázky činnosti základních složek Integrovaného záchranného systému.
V letošním roce předvedli jihočeská policie,  hasiči a záchranáři ukázku dopravní nehody v netradičním „retro stylu 50., 60. až 70. let“. Před očima návštěvníků tak došlo k dopravní nehodě, ke které přijeli policisté, hasiči i lékaři s technikou z let již dávno minulých.
Policisty, hasiče i záchranáře v historických uniformách, hned vzápětí nahradili policisté z elitní jihočeské zásahové jednotky, aby přímo před očima diváků zadrželi nebezpečné, ozbrojené pachatele loupežného přepadení banky, kteří ve vozidle převážejí zbraně a výbušný materiál. Poutavé byly také ukázky výcviku služebních psů Policie České republiky.
 
První den výstavy proběhlo  v pavilonu „Z“  také II. kolo policejní soutěže s názvem Detektivem na(ne)čisto, do které jsou zapojeny soutěžní týmy žáků z II. stupňů základních škol z celého jihočeského regionu.   V pátek dopoledne tak osm nejúspěšnějších týmů detektivů z 6. a 7. tříd základních škol, kteří postoupili až do finále této soutěže, dočkalo po zhruba dvouměsíční práci plnění úkolů a testů zadávaných prostřednictvím sociální sítě Facebook, až do finále. Malí detektivové se tak stali součástí fiktivního detektivního příběhu a ocitli se jako skuteční kriminalisté na místě závažného zločinu, který museli vyšetřit a odhalit jeho pachatele. Až na samotném místě činu bylo odhaleno, že se jedná o nejzávažnější trestný čin, a to vraždu. Detektivové tak museli ohledat místo činu, zajistit stopy a důkazy, vyslýchat svědky a podezřelé, zajišťovat další stopy. Malí kriminalisté museli pečlivým vyšetřováním nejen odhalit a zatknout pachatele, ale přijít i na správný motiv, který jej ke zločinu vedl. Během složité detektivní práce byl každý tým doprovázen skutečným policistou, který jim byl při jejich náročném pátrání nápomocen.
 
Bylo jen na soutěžících, které stopy vyhodnotili jako důležité, a které důkazy či svědectví považovali za významné pro odhalení pachatele. Pokud se vydali správnou cestou, tak je na konci čekalo překvapení a vrchol soutěže … Vzhledem k tomu, že pachatel byl nebezpečný a ozbrojený bylo potřeba přivolat profesionální zásahovou jednotku. Detektivové na(ne)čisto se tak na závěr svého vyšetřování stali součástí profesionálního týmu těch nejlepších - jihočeské zásahové jednotky a vyzkoušeli si na vlastní kůži skutečný akční zákrok, který skončil dopadením a nasazením pout pachateli. Po náročném dni pak nastal okamžik, na který všichni malí detektivové čekali, vyhlášení vítěze soutěže. Policisté, kteří soutěžní týmy hodnotili, tak stáli před nelehkým úkolem, říci, kdo z týmů byl nejlepší, protože všechny týmy prokázali výborné znalosti i logické uvažování, všechny týmy nakonec dopadly správného pachatele. Absolutním vítězem se nakonec stal tým detektivů „Marty Slepičí Garda“ ze ZŠ Kardašova Řečice. Soutěže se zúčastnili také týmy z Českých Budějovic, Bechyně a Hluboké nad Vltavou.           
 
 
Účast jihočeské policie a jejích zahraničních partnerů na výstavě je realizována v rámci projektů „Společnou prevencí bojujeme proti drogám ke zlepšení bezpečnosti v regionu“ a „Jihočeská a hornorakouská policie se společně představují“, které jsou dalšími v řadě realizovaných „malých projektů“ zaměřených na aktivity směřující ke zvýšení bezpečnosti v příhraničním regionu a informačně preventivní akce jihočeské a hornorakouské policie, spolufinancovaných ze zdrojů Evropské unie z Fondu malých projektů spolupráce Jižní Čechy - Dolní Rakousko - Horní Rakousko v rámci Operačního programu Cíl 3, Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 - 2013.
 
Mgr. Radka Paulová, Odbor specializovaných činností
 
por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz
 
23. dubna 2013
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem