Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mladá žena se stala obětí obchodníků s lidmi

Pravomocný rozsudek ukončil úspěšnou spolupráci kriminalistů českobudějovické expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování s kolegy z Velké Británie a Irské republiky. Vrchní soud v Praze rozhodl o vině a trestu čtyř osob obžalovaných ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi. 

V roce 2011 získali detektivové bývalého ÚOOZ  informace od nevládní organizace o možném zobchodování mladé ženy. Ta měla odcestovat v průběhu roku 2010 do Velké Británie se svým známým, který ji kontaktoval prostřednictvím sociálních sítí a nabídl ji práci v rodině pobývající v této zemi.  Nevládní organizace upozornila policisty na podezření, že se tato dvacetiletá žena pravděpodobně stala obětí zločinu obchodování s lidmi a je nucena proti své vůli poskytovat sexuální služby za úplatu osobám cizí státní příslušnosti.

Detektivové ÚOOZ navázali prostřednictvím EUROPOLU spolupráci s kolegy z Velké Británie a později i s kolegy z Irské republiky. Došlo k vzájemnému předávání informací v trestní kauze s krycím názvem BAGO a vyhlášení pátrání po místě pobytu dotyčné ženy.

Policisté  ÚOOZ  postupně získali informace vypovídající o tom, že hledaná žena byla po svém příjezdu do Velké Británie násilím přinucena k poskytování sexuálních služeb za úplatu tehdy třiačtyřicetiletou ženou českého původu a jejím o rok mladším krajanem. Tento muž jí zcela ovládal, fyzicky i psychicky týral. V jeho nepřítomnosti ženu hlídal také další muž z této skupiny. Žena přišla o své osobní doklady, nemohla se volně pohybovat a neměla žádné finanční prostředky. Její pobyt ve Velké Británii se pro ni stal peklem na zemi. Byla donucena každý den obsloužit až 30 zákazníků.   Veškeré vydělané peníze musela odevzdávat svým trýznitelům. Po dobu jejího nedobrovolného pobytu kořistili obžalovaní z její činnosti a obohatili se tak nejméně o 48.800 GPB (cca 1.4 milionu korun).

Počátkem roku 2011 odvezl tuto ženu na cizí cestovní doklad jednadvacetiletý člen této skupiny do Irska a zde ji za předem dohodnutou cenu (3 000 EURO) prodal. V Irské republice pak byla mladá žena přinucena vykovávat prostituci formou ecort servisu. To již se začaly o mladou ženu, na popud detektivů z ÚOOZ, zajímat tamní policejní složky. Žena se však obávala s policisty spolupracovat a z obavy o svůj život popřela okolnosti svého nedobrovolného pobytu v cizí zemi. Až po opakovaných snahách zahraničních kolegů se podařilo dostat ženu do České republiky, kde byla zařazena do Programu na podporu obětí obchodování s lidmi.

Počátkem roku 2013 se detektivům podařilo nashromáždit dostatečné množství důkazního materiálu a následně doručit pěti osobám usnesení o zahájení trestního stíhání cestou právní pomoci ve Velké Británii. Následně byli všichni obvinění předvolání k výslechu do ČR.  U dvou obviněných byla cesta ke spravedlnost poněkud zdlouhavější. Jeden z obviněných mužů byl v roce 2010 policejními orgány Velké Británie zadržen pro znásilnění a vzat do vazby. Později byl soudem ve Velké Británii odsouzen za mravnostní trestnou činnost k trestu odnětí svobody. Po vykonání trestu mu byl rovněž udělen trest vyhoštění z Velké Británie zpět do Slovenské republiky. Na základě Evropského zatýkacího rozkazu byl v roce 2015 vydán ze Slovenské republiky, kde pobýval ve výkonu trestu odnětí svobody, k trestnímu stíhání do ČR.  V témže roce byl po přicestování z Velké Británie, na základě příkazu k zatčení, zatčen na Letišti Václava Havla Praha další spolupachatel.

Trestní kauza byla v roce 2017 projednána u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Příslušný soud uznal čtyři členy organizované skupiny vinnými ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi a odsoudil je k nepodmíněným trestům odnětí svobody. Proti tomuto rozsudku se obžalovaní ale i státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích odvolali. Odsouzení nesouhlasili s výší uložených trestů, stejně tak jako státní zástupkyně. Ta se však na rozdíl od odsouzených domnívala, že tresty jsou nepřiměřeně mírné. 

Vrchní soud v Praze přezkoumal výroky soudu, proti kterým bylo podáno odvolání a počátkem roku 2018 rozhodl o zrušení původního rozsudku. Dnes již dvaapadesátiletému obžalovanému udělil trest odnětí svobody ve výši devíti roků, jednapadesátileté ženě sedm a půl roku a čtyřiatřicetiletý muž byl odsouzen k trestu odnětí svobody šest a půl roku. Jejich osmadvacetiletý spolupachatel byl odsouzen k podmíněnému  trestu odnětí svobody na tři roky s odkladem na zkušební dobu pěti let.  Rozsudek Vrchního soudu v Praze je pravomocný od 1. března 2018.     
 

pplk. Mgr. Iva Knolová
NCOZ SKPV
25. dubna 2018

vytisknout  e-mailem