Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Místy činů sklepy a knihovny

MŘP Ostrava - 24.3.2010 

„Rozsáhlá série krádeží věcí ze sklepů“
       Obyvatelé Ostravy-Zábřehu si mohou oddechnout, neboť byli zjištěni dva podezřelí muži ve věku 19 a 22let, jenž měli páchat majetkovou trestnou činnost po několik měsíců. Policejní komisař obvinil oba muže z přečinů krádež (dílem dokonaným i nedokonaným ve stádiu pokusu), poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Mužům tak hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let. Dále podal policejní komisař podnět ke vzetí obviněných do vazby. Starší muž byl v minulém roce odsouzen pro trestný čin krádež (ve stadiu pokusu) a neoprávněné držení platební karty k trestu obecně prospěšných prací, které dosud nevykonal. Oba obvinění se mají trestné činnosti majetkového charakteru dopouštěn opakovaně. 
       K sérii krádeží ze sklepů či společných prostor domů (tzv. kočárkáren, koláren) v Ostravě-Zábřehu došlo v období od prosince roku 2009 do března roku 2010. Celková škoda na majetku, která byla způsobena celkem 16 skutky, byla předběžně stanovena na 306 000 korun. Podezřelí měli do sklepních boxů či dalších společných prostor domů vnikat různými způsoby (vypáčením zámků, rozlomením zámku, vypáčením kovové zábrany dveří, vypáčením petlic, vylomením dřevěných laťkových dveří sklepů). 
       Ze zmíněných prostor pak byly odcizeny různé věci – množství jízdních kol, lyží, bruslí, dětská tříkolka, nářadí – vrtačky, dláta, zámečnické nářadí, dále míchadlo, pákové baterie, vařiče, snowboard, kočárek, rybářské pruty, navijáky..Jízdní kola nebyla „v bezpečí“ ani pokud byla zabezpečena řetízkem či lankovým zámkem, neboť i tento způsob zabezpečení měli muži překonat.
       „Osudnou“ se oběma mužům stala noc 14.3.2010. Kolem 00.15 hodin si všiml dvou mužů snažících se otevřít dveře domu v Ostravě-Zábřehu 46letý oznamovatel. Poté, co muži spatřili svědka, dali se na útěk. Oznamovatel však okamžitě zareagoval a věc oznámil policistům. Na místo vyrazila hlídka Obvodního oddělení policie Ostrava-Zábřeh, ale také policejní psovod se psem. Později psovod poblíž místa činu zaregistroval dva muže, odpovídající zjištěnému popisu. Muži měli odcizené věci uschovat a později se vracet také kolem domu, kde měli předtím vniknout do několika sklepních kójí, přičemž byli zpozorováni psovodem. Oba muži následně doznali, že se do sklepních boxů „vloupali“. Jen před svým zadržením (dne 14.3.2010) měli muži „stihnout“ vniknout do celkem šesti sklepních kójí a před dveřmi jednoho z bytů odcizit také značkové boty. Policisté zajistili nejen část odcizených věcí, které si měli muži krátce po činu uschovat v bytě, ale také nářadí, kterým mohlo být protiprávní jednání pácháno.
       Muži uvedli, že za odcizené věci měli získat peníze, za něž pak měli také koupit marihuanu či pervitin. Dále měli muži odcizené věci vyměnit také za pervitin.
       Policisté prováděli rozsáhlé operativní prověřování, zajistili stopy, analyzovali informace shromážděné při prověřování. Po zadržení obou podezřelých osob pak bylo zřejmé, že se nejedná o jediný protiprávní čin mužů, ale byli obviněni z celkem šestnácti skutků výše uvedených přečinů.

 

„Místy činů knihovny!!!“
       Teprve o Vánocích roku 2009 se 23letý muž vrátil z uloženého výkonu trestu a již opět čeká na rozhodnutí soudu o vzetí do vazby. Policejní komisař 23letému muži sdělil obvinění pro přečiny krádež a poškozování cizí věci. Muž je podezřelý z celkem deseti skutků, k nimž došlo v době od ledna 2010 do 22.3.2010 (kdy byl muž zadržen policisty). Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena ve výši bezmála čtvrt milionu korun (konkrétně 225 000 korun). Místy činů se stala Ostrava-Zábřeh, Moravská Ostrava, Ostrava-Dubina, Klimkovice, Ostrava-Hrabová, Vratimov.
      Muž je podezřelý, že vnikal do různých objektů (garáží, ordinace, knihoven, květinářství, firem) a odcizil různé věci. Do objektů měl muž vnikat po násilném odstranění zámků, vypáčením okna, dveří rozlomením zámků. Nejčastěji však měl muž překonávat zámky (rozlomit, vypáčit).      
      Mezi odcizenými věcmi byly monitory PC, fény, stříhací strojky, žehličky na vlasy, počítače, plechová kasička s finanční částkou ve výši 30 korun, fotoaparát i další věci.
Muž byl zadržen policisty dne 22.3.2010 krátce před 05.00 hodinou v Ostravě.  Policisty k objektu přivolali strážníci, kteří si při kontrole všimli světla baterky. Následně bylo zjištěno také poškození vchodových dveří budovy. K zabezpečení i kontrole objektu byly povolány další hlídky, včetně psovoda se psem. Po zajištění budovy následovalo důkladné propátrání objektu, přičemž bylo zjištěno, že došlo k vypáčení několika dveří, nábytkových skříní i rozházení věcí po podlahách. Policisté tak dorazili až ke kanceláři, která byla uzamčena. Nicméně přes okna zřetelně viděli množství rozházených věcí. Poté, co došlo ke zpřístupnění místnosti, byl muž zadržen. Sám později uvedl, že jakmile zaregistroval přítomnost policistů, snažil se ukrýt a doufal, že policisté jej nenajdou. Přitom se chtěl zbavit také svého „nářadí“, které měl schovat pod skříní v kanceláři, kde byl zadržen. I tyto věci však policisté následně zajistili.
        V posledním případě (před zadržením) měl muž vypáčit vstupní dveře víceúčelového objektu, kde měl vniknout do knihovny, kanceláří firem, i dalších místností. Následně měl odcizit peníze, fotoaparát a připravit si k odcizení poblíž dveří počítačovou sestavu. Díky zákroku policistů ji však již nestihl odnést.
        Do jiné knihovny měl muž vniknout dokonce třikrát zhruba během měsíce (v době od 19.2.2010 do 15.3.2010). Do další knihovny měl muž nezvaně „zavítat“ dvakrát během pěti dnů. Do knihoven však měl muž docházet, na rozdíl od běžných čtenářů, v noci. Z celkem deseti skutků se tak v celé polovině, pěti případech, staly místy činů knihovny.
Při ohledání míst činů zajistili policisté množství stop – mechanoskopických, trasologických, biologických, daktyloskopických…Posledně zmíněné stopy – daktyloskopické otisky byly zajištěny dokonce na obalu knihy.
        Obviněnému hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.
 

vytisknout  e-mailem