Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024

Pořadatelé dělají maximum pro zajištění bezproblémového průběhu akce. 

S blížícím se Mistrovstvím světa IIHF v ledním hokeji 2024 v Praze a Ostravě, pořadatelé finišují s přípravami v oblasti zajištění bezpečnosti. S podporou Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a Generálním ředitelstvím cel byly již v loňském roce zahájeny přípravy, vycházející z bohatých zkušeností z předchozích významných sportovních akcí.
 

Bezproblémový průběh akce jednou z priorit

Zastřešujícím orgánem stanovující celkovou strategii bezpečnostního zajištění akce je Bezpečnostní výbor. Od počátků jednání kromě stálých členů – Českého svazu ledního hokeje, Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru ČR, Generálního ředitelství cel, Ministerstva Vnitra ČR a Ministerstva zahraničních věcí ČR, v dalším období přibyl i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

První jednání na úrovni Bezpečnostního výboru MS IIHF v ledním hokeji byla zahájena v listopadu 2022. „Během příprav využíváme zkušeností z posledního mistrovství světa na našem území. Česká republika si nemůže dovolit oblast bezpečnosti šampionátu jakkoliv podcenit a s tímto vědomím celé opatření připravujeme. Stovky policistů se v Praze i Ostravě zaměří nejen na veřejný pořádek a regulaci dopravy, ale v součinnosti s pořadateli také na režim v obou arénách tak, aby se všichni návštěvníci mohli cítit bezpečně,“ říká policejní prezident Policie České republiky genpor. Martin Vondrášek.

Spolupráci se všemi složkami vítá také prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik. „Jak už jsme mnohokrát řekli, pro Český svaz ledního hokeje je klíčové, aby byl nadcházející šampionát ve všech ohledech bezpečný, a to jak pro hráče a jejich týmy, tak pro fanoušky. Jsme moc rádi, že v tomto ohledu můžeme velmi úzce spolupracovat s Policií ČR, Hasičským záchranným sborem ČR, Generálním ředitelstvím cel a v neposlední řadě také s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. Věřím, že díky tomu bude průběh mistrovství světa v hokeji bezproblémový,“ popisuje Hadamczik.

Kromě okamžitých opatření zaměřených na zachování pořádku a bezpečnosti, věnovali pořadatelé značnou pozornost také prevenci. „V neposlední řadě dbáme i na prevenci a v několika jazykových verzích máme připravené informační materiály pro samotné fanoušky, které řeší vše od nákupu vstupenek až po riziko drobných krádeží,“ dodává genpor. Martin Vondrášek.

Hasičský záchranný sbor ČR je již na náročnou bezpečnostní operaci připravený. „Prioritou Hasičského záchranného sboru ČR je v době konání Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji především bezpečnost diváků, účastníků, zkrátka všech, kdo se na něm budou podílet. A to vše za dodržení nejvyšších standardů HZS ČR. Na šampionát jsme se samozřejmě důsledně připravovali i formou náročného cvičení,“ popisuje generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček.

Důležitá oblast online prostoru bude monitorována Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „Do České republiky se sjede celá řada skvělých sportovců a jejich příznivců, akce přitáhne velkou pozornost. Je třeba ji důsledně ohlídat i v kyberprostoru. Proto jsme rádi, že se na takto významné sportovní události nejen pro Českou republiku můžeme za NÚKIB podílet a můžeme svou odborností přispět k jejímu zdárnému průběhu,“ říká ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

V souvislosti s předpokládaným nárůstem pohybu zboží a osob pořadatelé MS IIHF v ledním hokeji spolupracují i s Generálním ředitelstvím cel. „Celní správa ČR je připravena přispět k bezpečnosti šampionátu nasazením své speciální techniky a vyškoleného personálu jak v Praze, tak v Ostravě. Prioritou je samozřejmě i hladký průběh celního odbavení reprezentačních mužstev a jejich realizačních týmů ze zemí mimo EU. V souladu s požadavky IIHF zintenzivníme kontroly v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví a v neposlední řadě se zaměříme i na oblast dodržování zákona o povinném značení lihu í,“ komentuje 1. náměstek generálního ředitele Celní správy ČR brig. gen. David Chovanec

Tento komplexní přístup nám umožňuje předcházet potenciálním problémům a zajišťovat plynulý průběh šampionátu,“ shrnuje Petr Bříza, člen Centrálního organizačního výboru MS IIHF v ledním hokeji
 

Strategické a Taktické štáby na lokální úrovni

Strategický štáb
řeší společná témata nastavení bezpečnosti v centrální partnerské spolupráci pro obě místa konání. „Celé spektrum témat vzájemné spolupráce v oblasti bezpečnosti bylo rozděleno do čtyř základních oblastí. Od začátku tak členové spolupracovali v pracovních skupinách "Arény", "Doprava", "Hotely" a "Bezpečnostní personál".  Vypracovaná byla i tzv. Bezpečnostní strategie šampionátu,“ popisuje Petr Bříza.

V návaznosti na nastavení a rozhodnutí z úrovně Strategického štábu vznikly pro obě města samostatné tzv. Taktické štáby. Do struktury stálých členů tak nad rámec Strategického štábu přibyly zástupci krajských složek integrovaného záchranného systému, municipalit a jimi zřizovaných organizací (pražská skupina – magistrát hlavního města Prahy; ostravská skupina – Moravskoslezský kraj, magistrát statutárního města Ostravy) a zástupci obou arén.
 

Bezpečnostní strategie, proaktivní a bezpečnostně preventivní politika

Během návštěvy jednoho z pořadatelských měst se při vstupu do arény musí fanoušci připravit na standardní detekční kontrolu včetně definice okruhů zakázaných předmětů. S tím souvisí vymezení vnější pěší zóny určené pro diváky od prostorů s možným dopravním režimem. Pořadatelé se rovněž zaměřují na kontrolu veškerého dodávaného materiálu do arén. Maximální možná pozornost a cílená ochrana směřuje do oblasti kybernetické bezpečnosti. V bezprostřední vzdálenosti Praha i Ostrava Arény bude střežen vymezený prostor pro fan zóny včetně kontroly bránící vnášení zakázaných předmětů a dodržování maximální možné kapacity.

Do startu Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 zbývá 32 dní. Vstupenky na finálový víkend a VIP vstupenky v Praze jsou v prodeji v síti Ticketmaster, základní část v Praha Aréně a všechny zápasy v Ostravě v síti Ticketportal. Veškeré informace o akci jsou uvedeny na oficiálním webu šampionátu 2024.iihfworlds.com.

Více informací pro náštevníky naleznete na: https://www.policie.cz/icehockey

Jan Kuklík
PR&Communications manager 2024 IIHF WM

plk. Mgr. Jozef Bocán
8. dubna 2024

IIHF 24.png
 

vytisknout  e-mailem