Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let 2015

Přípravy bezpečnostního opatření vrcholí. 

Policie České republiky dokončuje přípravy bezpečnostního opatření ve spojitosti s 20. jubilejním šampionátem národních fotbalových reprezentací UEFA. Šampionát se uskuteční v České republice od 17. do 30. června. Jedná se o největší pořadatelský projekt českého fotbalu, proto do terénu vyšleme stovky uniformovaných a neuniformovaných policistů.

Po zkušenostech jsme připraveni na výskyt diváckého násilí na fotbalových stadionech, případné ničení majetku a možné střety mezi jednotlivými tábory fotbalových fanoušků. Obecně můžeme říct, že situace na stadionech se v posledních letech stabilizovala a v tuto chvíli nemáme jakoukoliv informaci, že by se šampionátu zúčastnila některá z rizikových skupin fanoušků. Nicméně policisté budou i tak v pohotovosti ve dne v noci pro případ, že by se násilí ze stadionů přesunulo do ulic a městských center. Pro případ jsme povolali i policisty z antikonfliktních týmů , kteří předcházejí agresivnímu chování osob prostřednictvím komunikace.

Monitorujeme případná rizika spojená se zkušenostmi s diváckým násilím, které známe z domácí sportovní scény. Jsou znásobena zájmem veřejnosti o šampionát a zastoupenými zeměmi. Jsem rád a je mi ctí, že mě nejvyšší vedení Policejního prezidia České republiky pověřilo velitelem tohoto významného bezpečnostního opatření na území České republiky. Policie je maximálně připravena na zajištění veřejného pořádku,“ uvedl ředitel pořádkové policie plk. Martin Hrinko na dnešní tiskové konferenci.

Celkem se odehraje 16 zápasů na čtyřech stadionech a to v Praze na Letné a Edenu, Olomouci na Andrově stadionu a Uherském Hradišti na Městském stadionu Miroslava Valenty. Doporučujeme návštěvníkům, aby využívali MHD a nezatěžovali tak dopravu ve městech.

Úkoly Policie České republiky v rámci Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let 2015:

  • zajišťuje bezpečnost na přepravních trasách fotbalových týmů a rozhodčích v rámci přesunu na utkání a ubytování
  • zajišťuje ochranu veřejného pořádku a bezpečnost v souvislosti s konáním fotbalových utkání při soustřeďování a rozchodu diváků
  • zabezpečuje veřejný pořádek na území hl. m. Prahy, Olomouce a Uherského Hradiště
  • zajišťuje před každým utkáním na stadionu a dále dle potřeby pyrotechnickou prohlídkou stadionů
  • připravuje zvýšení akceschopnosti příslušníky služby kriminální policie a vyšetřování kvůli možným mimořádným událostem

 Útvary a organizační články, které se účastní bezpečnostního opatření:

  • Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy, Moravskoslezského kraje a Zlínského kraje (ve spolupráci s KŘP Jihomoravského kraje)
  • Ředitelství služby pořádkové policie
  • Ředitelství služby dopravní policie
  • Úřad služby kriminální policie a vyšetřování
  • Pyrotechnická služba
  • Útvar pro ochranu ústavních činitelů
  • Letecká služba
  • Operační odbor Policejního prezidia ČR
  • Odbor mezinárodní policejní spolupráce

Násilí na sportovních stadionech často propuká v důsledku nadměrného požití alkoholu. Proto v souvislosti s tímto šampionátem je vysloven zákaz požívání alkoholu na všech čtyřech stadionech.

15. června 2015
kpt. Bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

TK ME Fotbal 21 1

TK ME Fotbal 21 1 

Detailní náhled

TK ME Fotbal 21 2

TK ME Fotbal 21 2 

Detailní náhled

TK ME Fotbal 21 3

TK ME Fotbal 21 3 

Detailní náhled

TK ME Fotbal 21 4

TK ME Fotbal 21 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem