Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Místo zhodnocení investice mu zbyly oči pro pláč

České Budějovice - Starší muž přišel o více jak 80 000 korun. 

O více jak 80 000 korun, přišel v uplynulých dnech starší muž z Českobudějovicka. Ten na jedné ze sociálních sítí zahlédl reklamu, která vybízela k investování a následnému zhodnocení peněz za pomoci umělé inteligence, na kterou poškozený reagoval, a dle instrukcí převedl na cizí účet pár tisíc korun. Následně komunikoval s neznámým pachatelem, a chtěl, aby mu peníze vrátil na jeho účet, protože si investici rozmyslel. Neznámý pachatel mu však řekl, že peníze vrátí, ale musí nejdříve zaplatit kauci ve výši 75 000 korun, což poškozený udělal.

Zbytek příběhu je stejný jako stovky dalších, které jsme již zveřejnily. Vidina snadného zbohatnutí skončila prázdným bankovním účtem s tím, že svých peněz se poškozený zřejmě nedočká. Policisté na těchto případech intenzivně pracují, avšak jejich šetření je složité, zdlouhavé a zřídka kdy se podaří pachatele odhalit a získat alespoň část peněz zpět.

Znovu připomínáme základní pravidla, jak se nenechat oklamat. Nevěřte reklamám, které zaručují snadné a rychlé zbohatnutí. Nikomu nesdělujte své osobní údaje, nezasílejte kopie osobních dokladů, nedávejte přístupová hesla ke svému internetovému bankovnictví. Nepotvrzujte autorizační kódy do svého bankovnictví a nezasílejte své peníze na cizí účty!

Další rady a tipy jak se nestát obětí podvodu naleznete na našich stránkách. 

KYBER RÁDCE jihočeské policie - Policie České republiky

kpt. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

3. května 2024

vytisknout  e-mailem