Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Místo výhry ženy přišly o úspory

Frýdecko-Místecko - nestaňte se další obětí 

V posledních dnech přijali policisté územního odboru Frýdek-Místek hned dvě oznámení o podvodném odčerpání finančních prostředků z účtu poškozených, která mají společnou „legendu“. V obou případech jsou poškozenými ženy, které byly kontaktovány prostřednictvím aplikace Messenger dosud neznámými pachateli. Ti se vydávali za jejich známé a informovali je o možné výhře.

První poškozenou kontaktovala skrze aplikaci údajná známá s tím, že jí má zaslat své telefonní číslo. Poté jí sdělila, že hraje s přáteli nějakou hru a požádala ji o přeposlání kódu, který jí měl přijít, což žena udělala. „Známá“ pak poškozené napsala, že vyhrála 22 tisíc korun a požádala ji o vyfocení přední a zadní strany platební karty. Následně ženě začaly chodit oznámení o potvrzení plateb, kdy byla ujišťována, že je vše bezpečné a má platby potvrdit, aby ji mohla být zaslána výhra. Poškozená tak učinila, kdy v mobilním bankovnictví nakonec zjistila, že z jejího účtu byly postupně odčerpány veškeré peníze v celkové částce přes 180 tisíc korun.

Ve druhém případě byla poškozená také kontaktována neznámým pachatelem prostřednictvím Messengeru z profilu své kamarádky. Ve zprávě stálo, že jistá společnost pořádá soutěž, ve které sice její „kamarádka“ nevyhrála, ale ona ano. Aby jí moha být vyplacena finanční odměna, měla zaslat své telefonní číslo, emailovou adresu a také kódy, které ji následně začaly chodit z její banky k potvrzení různých transakcí. To poškozená učinila, aniž by si uvědomila, že neznámý pachatel zrovna „manipuluje“ s jejím účtem. Takto žena přišla o téměř 30 tisíc korun.

Policisté v daných případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, ve druhém případě také pro přečin neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací.

Nestaňte se další obětí podvodníků. Pokud vás kontaktuje přes sociální sítě známý nebo kamarád s podezřelou informací či požadavkem, kdy například chce vaše telefonní číslo, i když už ho má, buďte obezřetní. Ověřte si jeho totožnost telefonátem nebo kontrolní otázkou, na kterou může znát odpověď jen váš skutečný známý. Nikdy prostřednictvím sociálních sítí nesdělujte své osobní údaje, telefonní číslo, údaje ke svým platebních kartám či účtům a také nesdílejte potvrzovací kódy.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
17. října 2023

Odkazy do noveho okna

ilustračn foto I

ilustračn foto I 

Detailní náhled

ilustrační foto II.

ilustrační foto II. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem