Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Místo pobytu, vazební věznice

Karvinsko - jejich teritoriem se stala obec poblíž Karviné... 

 Na začátku listopadu v jedné obci poblíž Karviné začalo docházet k loupežným přepadáváním. Kriminálka se těmito případy začala velmi intenzivně zabývat. Jejich systematická a nesnadná práce má výsledek. Násilníci na další nic netušící oběť již nezaútočí, dnes jejich místo pobytu je vazební věznice.

V minulých dnech karvinští policisté zadrželi trojici pachatelů ve věku 20, 18 a 16 let.

Násilníci na různých místech v obci Petrovice u Karviné zaútočili na ženy i muže s cílem zisku. Loupeží se dopouštěli od začátku listopadu buď jednotlivě nebo společně, přičemž jejich agresivita každým dalším přepadením stoupala.


 

První oběť: Na začátku listopadu v  části Dolní Marklovice přepadli 56letého muže. Jeden z pachatelů na muže zaútočil několikrát pěstí do tváře a spánku. Poté na zemi ležícímu muži, který na chvíli ztratil vědomí, prohledali kapsy a odcizili mu mobilní telefon ve výši 3 000 Kč.


 

Druhá oběť: K dalšímu napadení došlo o pár dní později poblíž obecního úřadu. Dva z pachatelů nečekaně v prostoru autobusové zastávky zaútočili pěstmi na procházejícího 47letého muže. Na zemi ho jeden z nich zaklekl a z kapsy kalhot mu odcizili peněženku a mobilní telefon.


 

Třetí oběť: Jiného poškozeného přepadli u silnice. Za železničním přejezdem pachatelé projížděli kolem 45letého muže, který u krajnice vedl jízdní kolo. Přes otevřené okénko vozidla do muže strčili a přiměli k zastavení. Jeden z pobertů z vozidla vystoupil a žádal peníze. Poškozený se snažil před pachateli utéct, což se mu nepodařilo. Z vozidla vystoupili i ostatní a muže dohnali, povalili na zem a kopali do těla i hlavy. Odcizili mu tašku s doklady, platební kartou, fotoaparátem a hotovostí.


 

Čtvrtá oběť: Dva z „povedené“ trojice na silnici poblíž Karviné překvapili zezadu 51letou ženu. Po vzájemném přetahování odcizili ženinu kabelku. Po útoku pobertů museli lékaři ženě ošetřit zranění.


 

Pátá oběť: Opětovně projížděli vozidlem obcí. V jednu chvíli přistavili u silnice. Jeden z pachatelů vystoupil, doběhl 54letou ženu a začal se s ní přetahovat o kabelku. Po chvíli i s lupem nasedl zpět ke kumpánovi a z místa odjeli.


 

Policejní komisař zahájil trestní stíhání pachatelů ve věku 20, 18 a 16 let. Všichni jsou viněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Dvacetiletému mladíkovi přibude trestní stíhání z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, jelikož řídil osobní vozidlo i přesto, že mu byl rozsudkem Okresního soudu v Karviné uložen zákaz řízení všech motorových vozidel do roku 2012.

Pachatelé svým obětem způsobili nejenom psychické trauma, ale i škodu ve výši 16 000 Kč.

Dva pachatelé (20 a 18 let) z trojice byli v minulosti již několikrát soudně trestáni. Nejmladší mladík (16) trestán nebyl.

Na všechny tři státní zástupce podal návrh na jejich vazební stíhání. Soud tento návrh akceptoval a včera byli všichni tři převezeni do vazební věznice.

Dospělým loupežníkům hrozí odnětí svobody na dvě léta až deset let, v případě mladistvého to může být až pět let.

por. Mgr. Zlatuše Viačková, komisař PIS Karviná, zpravodajství 6. prosince 2011

vytisknout  e-mailem