Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Mimořádný úspěch českobudějovických kriminalistů

České Budějovice – Českobudějovičtí kriminalisté rozkryli rozsáhlý internetový podvod, který nemá jak svým rozsahem, tak způsobem provedení i výší vzniklé škody na jihu Čech obdoby.  

Paragraf.jpg
Dalším mimořádným úspěchem se mohou pochlubit českobudějovičtí specialisté na odhalování hospodářské trestné činnosti. Jejich plně profesionální práce a maximální nasazení přineslo kýžené výsledky - podařilo se jim totiž rozkrýt rozsáhlé podvodné jednání 21leté ženy a 40letého muže Českobudějovicka. Zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že oba podezřelí, po předchozí vzájemné domluvě, s úmyslem se nezákonně obohatit, nabízeli v průběhu loňského roku, na různých internetových portálech, pod mnoha uživatelskými jmény, k prodeji široký sortiment elektroniky – především mobilní telefony, počítačovou techniku a herní konzole. Elektroniku nabízeli „výhodně„ - hluboko pod skutečnou cenou. Takto jednali ale se zištným záměrem, neboť jejich tvrzení o zaslání zboží po předchozí úhradě dohodnuté ceny se nezakládalo na pravdě, což samozřejmě oba podezřelí věděli. Zboží, které nabízeli, nikdy nevlastnili. Od zájemců inkasovali platbu předem, kterou si nechávali zasílat na svůj účet. Nezákonně se tak na úkor nejméně 271 poškozených obohatili o částku 546 000 korun! Mnoho důkazních materiálů bylo kriminalisty zajištěno při provedených domovních prohlídkách.
Oba podezřelí byli českobudějovickými kriminalisty v těchto dnech obviněni ze spáchání trestného činu podvodu. Hlavní aktérka – 21letá žena se podvodných praktik se dopustila opakovaně – v uplynulých třech letech byla za obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzena a potrestána – nyní je již stíhána vazebně. Českobudějovičtí kriminalisté nevylučují tu možnost, že má povedená dvojice podvodníků na svědomí ještě další trestnou činnost.
Trestní zákoník na takové jednání, vzhledem ke způsobené škodě, pamatuje v případě prokázání viny trestem odnětí svobody v délce trvání dvou až osmi let.
Jedná se o zcela ojedinělý případ realizovaný v této oblasti na jihu Čech, a to jak svým rozsahem, tak způsobem provedení i výší vzniklé škody.

Prodej a nákup zboží prostřednictvím inzertních a aukčních webů je mezi internetovými uživateli stále populárnější. I zde však platí přímá úměra, čím více lidí službu využívá, tím více přitahuje podvodníky.

Českobudějovičtí kriminalisté proto varují před podvody na internetu:

Nákup zboží od neznámé osoby přes inzerát je vždy rizikovější než nákup nového zboží v internetovém obchodě. Zbystřete, když vám bude někdo nabízet zboží za lákavě nízkou cenu – s velkou pravděpodobností půjde o podvod. Znejte své povinnosti a práva – např. § 53 odst. 7 zák. č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (nákup přes internet - právo do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy bez uvedení důvodu).

Před nákupem si ověřte serióznost prodejce. Zjistěte si co nejvíce informací od dalších zákazníků - recenze spokojenosti. Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám prodeje. Nejbezpečnější nákup je při osobním předání zboží. Při nákupu zboží přes internet používejte zavedené a osvědčené obchody či aukční síně.

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
5. dubna 2013
 

vytisknout  e-mailem