Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní setkání policejních pořádkových jednotek

Experti osmi zemí Evropy se setkali v Praze. 

Ve dnech 12. června – 14. června 2017 se v prostorách Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra v hotelu  Spiritka uskutečnilo 1. Mezinárodní setkání policejních pořádkových jednotek. Akce navázala na mimořádně úspěšnou iniciativu z loňského října, kdy Mezinárodní workshop antikonfliktních týmů a jejich role k současným hrozbám v Evropské unii, ukázal, že společný dialog je efektivním a účinným způsobem spolupráce  bezpečnostních sborů v zajištění bezpečnosti v Evropě.  

Mimořádnost setkání zdůraznil ve své oficiální zahajovací řeči také 1. náměstek policejního prezidenta brig. gen. Martin Vondrášek, který poděkoval účastníkům i organizátorům za ochotu participace na společném cíli. Tím je bezpochyby „společné – nadnárodní vnímání bezpečné Evropy, s propojením na policejní sbory v rámci schengenské spolupráce“. Osobně byl také vyzdvižen přínos účasti policistů z Ukrajiny, kteří mezi země Schengenu nepatří, přesto jsou důležitými partnery v diskusi k tématu bezpečné Evropy. Úvodní prezentaci o struktuře pořádkových jednotek v Policii ČR přednesl ředitel služby pořádkové policie plk. Martin Hrinko a také metodická garantka činností pořádkových jednotek plk. Martina Aišmanová z ředitelství služby pořádkové policie.  

Organizační štáb, tvořený ze zástupců odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV ČR a ředitelství služby pořádkové policie PP ČR, vytvořil třídenní workshop, kde sami účastníci setkání prezentovali, jak přípravu a průběh opatření s vysokým nasazením sil a prostředků, tak i specializovaný výcvik, materiální vybavení a nové technologie, jenž pomáhají policistům při obtížné práci s davem. Jednalo se o témata fotbalového násilí, demonstrací i prevence teroristických útoků. Analýzy, rozbory a taktiky byly doplněny atraktivním programem, jenž byl připraven na pondělní odpoledne. Jednalo se o výjezd do Zbirohu, kde v prostorech objektu lezecko-taktického polygonu ředitelství služby pořádkové policie, jenž byl vybudován pro tyto účely v roce 2016 z projektu česko-švýcarské spolupráce, byla představena technika speciálních a pořádkových jednotek. Součásti představení jednotek zde byla připravena ukázka demonstrace a taktika policejní práce.

Kromě čtyřicítky tuzemských účastníků z přímého výkonu služby jednotlivých krajských policejních ředitelství se konference zúčastnilo 14 policejních důstojníků z níže uvedených zemí:  

  • Slovenska,
  • Polska,
  • Rakouska,
  • Německa,
  • Španělska,
  • Francie,
  • Ukrajiny. 

V oficiálním ukončení třídenního mezinárodního setkání  policejních pořádkových jednotek v České republice, ve středu 14. června 2017, zazněly úvahy zástupců MVČR i Policie ČR, že další ročník mezinárodního setkání policejních pořádkových jednotek může být v kterékoliv z účastnických zemí a také prohlášení, že setkání navazuje na postoj a přístup k bezpečnosti v České republice.

15. června 2015
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem