Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní setkání k domácímu násilí

V Praze se 21. – 22. dubna 2009 uskutečnilo dvoudenní mezinárodní setkání odborníků zabývajících se problematikou domácího násilí.  

„Mezinárodní setkání expertů na domácí násilí“ (Domestic Violence Experts International Meeting) se konalo v rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie a bylo zorganizováno ředitelstvím služby pořádkové policie. Jednalo se o zcela první setkání policejních odborníků na domácí násilí na evropské úrovni.
 
Setkání zahájil policejní prezident plk. Mgr. Oldřich Martinů, který vystihl postoj české policie k násilí v domácnostech mimo jiné slovy: „Domácí násilí je fenomén, před kterým nechceme zavírat oči.“
 
 
Problematiku domácího násilí přijelo do České republiky řešit 23 představitelů bezpečnostních sborů 16 evropských zemí (Bulharsko, Dánsko, Německo, Estonsko, Francie, Kypr, Lucembursko, Holandsko, Rakousko, Slovinsko, Slovensko, Finsko, Švédsko, Chorvatsko, Španělsko, Irsko). Kromě odborníků z řad Policie ČR na setkání vystoupí prezidentka Bílého kruhu bezpečí Mgr. Petra Vitoušová, vedoucí katedry společenských věd Policejní akademie ČR v Praze doc. PhDr. Ludmila Čírtková CSc., představitelé justice a další specialisté.
 
 
Podstatu setkání charakterizoval v úvodu ředitel pořádkové policie plk. Mgr. Petr Sehnoutka : „Jakkoli nás mohou rozdělovat různá právní prostředí, různé mateřské jazyky či snad různé názory, věřím, že nás všechny spojuje přesvědčení, že oběti domácího násilí si zaslouží kvalifikovanou pomoc.“
 
Představeny byly základní principy a pilíře systému boje proti domácímu násilí (přehled naleznete v dokumentu připojeném pod textem), legislativní rámec a vývoj české právní úpravy v této oblasti, způsob školení policistů nebo konkrétní projekty brněnské a ostravské policie, které jsou základem řešení problematiky na regionální úrovni. Na prezentaci skutečných případů byl účastníkům poskytnut ucelený pohled na postup Policie ČR, justice, intervenčních center a dalších spolupracujících subjektů při zvládání případů domácího násilí.
 
Cílem setkání bylo navázání kontaktů a vytvoření pracovní skupiny, v rámci které by mohla probíhat zejména mezi policejními odborníky výměna informací a zkušenosti z oblasti boje s domácím násilím. Organizátoři doufají, že byl setkáním položen pomyslný základní kámen budoucí spolupráce evropských policejních sborů v boji s domácím násilím, a že bude započatá nadnárodní spolupráce pokračovat i po ukončení českého předsednictví v Radě Evropské unie.
 
kpt. Mgr. Veronika Benediktová
tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem