Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Mezinárodní pátrání přineslo své ovoce

Jihočeský kraj - Jindřichův Hradec - Kriminalisté po 9 letech zadrželi, ve spolupráci se španělskými kolegy, hledaného muže. 

Podvodné jednání z února roku 2009 v těchto dnech objasňují jindřichohradečtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality. Tehdy vedli trestní spisy na neznámého pachatele, který prostřednictvím internetové aukce na jednom serveru, nabízel k prodeji různé zboží. Od nakupujících požadoval zaslání finančních prostředků, kdy však zboží nedodal. Na internetovém portálu byl evidován pod mnoha smyšlenými profily a peníze si nechal posílat prostřednictvím služby Paypay.

Postupem doby se zjistilo, že muž měl nejméně 40 dílčích útoků, kdy způsobena škoda byla vyčíslena na více jak 80 000 korun. Šetřením kriminalistů se zjistil podezřelý muž (roč. 1971) cizí státní příslušnosti, který se ukrýval v hlavním městě. I zde působil ve své protiprávní činnosti, kdy spisový materiál na podezření ze spáchání přečinu Podvod shromažďovali z jiných krajů.

Kriminalisté po muži vyhlásili celostátní pátrání, které se za pár týdnů rozšířilo napříč Evropou. Pátrání po něm vyhlásili i kolegové ze sousední země, kde byl podezřelý ze spáchání přečinu Zanedbání povinné výživy.

Situace se mění v lednu 2015, kdy byl na hledaného muže vydán Evropský zatýkací rozkaz, platný pro všechny členské státy Schengenského prostoru.

V průběhu dubna 2018 byl získán poznatek, že by se uvedený muž mohl skrývat ve Španělsku, proto v rámci spolupráce s Policejním prezidiem České republiky, Odborem mezinárodní policejní spolupráce a španělskou policií, se kriminalisté zaměřili na zmíněnou oblast v letovisku Alicante, kde ho místní policisté 26. dubna zadrželi.

Ti muže eskortovali v rámci mezinárodní spolupráce Europolu do České republiky, kde v současnosti čeká na další verdikt ve vazební věznici Praha.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

15. května 2018

vytisknout  e-mailem