Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Mezinárodní operace „ALTIMA“

V rámci mezinárodní operace českých a srbských policejních orgánů zadrželi policisté Národní protidrogové centrály na území České republiky tři členy organizované skupiny osob, zabývající se rozsáhlou mezinárodní drogovou trestnou činností spojenou s obchodem kokainem. Další dvě osoby, včetně hlavního organizátora trestné činnosti, byly zadrženy Službou pro boj s organizovaným zločinem Policie Srbské republiky na jejich území. 

Trestná činnost organizované skupiny osob spočívala v dovozu kokainu z Jižní Ameriky přes Holandsko a odtud dále do celé řady zemí Evropské unie. Jeden z mužů srbské národnosti zadržených na našem území měl na starosti logistiku obchodu v rámci všech zainteresovaných evropských zemí, druhý Srb zajišťoval odbyt pro Českou republiku a v případě třetího muže, maďarské státní příslušnosti, se jednalo o kurýra.

Na území České republiky proběhlo zadržení dvou osob v Praze, přímo po předání čtyř cihel slisovaného kokainu, každá o váze minimálně 1 kg vysoce kvalitního kokainu s obsahem cca 80% účinné látky, kdy u jednoho z mužů bylo při následné prohlídce jiných prostor a pozemků ve vozidle nalezeno 87 tisíc EUR. Další čtyři balíčky drogy, obdobné váhy a kvality, byly zajištěny ve voze u zadrženého kurýra směřujícího po dálnici D1 na Slovensko.

Detektivové prověřují další možné dovozy kokainu do ČR, které mohla skupina pachatelů provést od března letošního roku. Cena 1 kg drogy nabízené touto skupinou představovala 32 tisíc EUR, přičemž běžně se takovéto množství obchoduje v ceně 50 – 55 tisíc EUR. Látka této čistoty je pak dále ředěna do pouliční 5% kvality.

Celkem se policistům v České republice podařilo zajistit 8,4 kg omamné látky kokainu, 3 osobní automobily (Mercedes Benz, Citroen C4 Picaso a Seat Ibiza), finanční hotovost ve výši 95.715,- EUR a 76.000,- Kč, mobilní telefony a výpočetní techniku. V Srbsku byla zajištěna finanční hotovost ve výši 22.500 EUR, 3 osobní vozidla (Porsche Panamera, Audi A8 a Fiat 500 sport) dvě budovy, rodinný dům a byt.

V rámci trestního spisu akce „ALTIMA“, který dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, bylo v České republice doposud zahájeno trestní stíhání proti třem osobám. Všechny tři osoby jsou stíhány vazebně. Obviněným hrozí v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení pro zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a, odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, tresty odnětí svobody v délce trvání až 12 let.

Operace probíhala v úzké spolupráci s příslušnými specializovanými útvary Policie ČR a na realizaci operace se podílel Útvar rychlého nasazení.

Tento případ není v současné době uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje a lze předpokládat zadržení a obvinění dalších osob, i rozšíření právní kvalifikace.

Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí

                                                                                                              vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                     ředitel

vytisknout  e-mailem