Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Metro slaví kulatiny

Oddělení METRO pražské policie slaví 40tiny 

Tento útvar, spadající do pořádkové policie Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy vznikl 3. července 1978, tedy čtyři roky poté, kdy byla otevřena vůbec první trasa metra C mezi stanicemi Kačerov a Florenc.

Oddělení Metro je útvarem, který vykonává převážně hlídkovou službu - dohled nad bezpečností přepravy v pražském metru, dohled nad dodržováním Městského přepravního řádu a předpisů týkajících se bezpečnosti provozu metra. Dále policisté tohoto útvaru dohlíží na veřejný pořádek ve veřejně přístupných prostorách metra, vestibulech, podchodech, depech, v okolí větracích šachet a i ve veřejnosti nepřístupných prostorech metra.

Tito policisté řeší dnes a denně například osoby, které svým chováním nebo zevnějškem zjevně porušují přepravní řád. A že je to práce nelehká, mnohdy až nezáviděníhodná, potvrzuje vedoucí tohoto útvaru podporučík Milan Lukeš: „Naší prací je například „vypoklonkovat“ ze soupravy metra, nebo celkově z přepravních prostor, podnapilé osoby, které jsou mnohdy hlučnější, než je zdrávo. Domluvit se ale s člověkem v podroušeném stavu je často nadlidský úkol.“

Mezi další náročné činnosti policistů oddělení METRO patří zajišťování míst, kde došlo k mimořádné události. Zde hovoříme hlavně o nechtěných pádech anebo úmyslných skocích osob pod vlakové soupravy metra.

To, že může být práce policisty oddělení METRO i velice nebezpečná, dokládá nešťastná událost z roku 2012, ke které došlo konkrétně 2. srpna ve stanici Muzeum na trase C.

Tehdy se praporčík tohoto oddělení Ján Mato jako první dostal na místo incidentu, který se odehrával na perónu stanice metra Muzeum trasy C. Muž, který nejprve do kolejiště vhodil neznámou výbušninu, později napadl a těžce zranil čtyřiasedmdesátiletého důchodce, který ho napomínal. Policista Ján Mato se davem lidí, který v panice mířil k východu, doslova prodral až k útočníkovi. Než však stačil z pouzdra vytáhnout služební zbraň, pachatel na policistu zaútočil nožem, připevněným na metrovou dřevěnou tyč.

Ján Mato nestačil útok vykrýt a utrpěl těžká bodná poranění v oblasti hrudníku, kterým na místě podlehl. Jeho kolegyně se na místo dostavila jen o několik okamžiků později a za pomoci jiného cestujícího pachatele vražedného útoku zneškodnila a zajistila.

Později vyšlo najevo, že v přímém ohrožení života byla i zasahující kolegyně. Naštěstí se tak nestalo. Pachatel na ni totiž po fatálním útoku nožem mířil podomácku vyrobenou střelnou zbraní, ve které mu však v poslední chvíli selhal náboj. Takovýchto zbraní měl u sebe útočník hned několik.

Praporčík Ján Mato zemřel ve věku 39 let a byl in memoriam povýšen do hodnosti poručíka.

Čest jeho památce vzdali i kolegyně a kolegové v rámci včerejšího slavnostního ceremoniálu v Muzeu Policie České republiky, kde k příležitosti výročí vzniku Oddělení METRO udělil ředitel Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy příslušníkům tohoto útvaru čestný odznak. Ten je tak zároveň připomínkou významného dne.

por. Mgr. Tomáš Hulan – 15. června 2018

Odkazy do noveho okna

Historie

Historie 

Detailní náhled

Dispečink-historie

Dispečink-historie 

Detailní náhled

Dispečink-současnost

Dispečink-současnost 

Detailní náhled

Povodně 2002

Povodně 2002 

Detailní náhled

Ján Mato1

Ján Mato1 

Detailní náhled

Ján Mato2

Ján Mato2 

Detailní náhled

Ceremoniál1

Ceremoniál1 

Detailní náhled

Ceremoniál2

Ceremoniál2 

Detailní náhled

Ceremoniál3

Ceremoniál3 

Detailní náhled

Ceremoniál4

Ceremoniál4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem