Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Měření rychlosti v tunelech na dálnici D8

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

ŽÁDOST:

Jako administrátora automatizovaného technického prostředku používaného bez obsluhy při dohledu na bezpečnost na pozemních komunikacích v soustavě dálničních tunelů na komunikaci D8 Radejčín/Prackovice tímto žádám o informaci, zda je v daném úseku zaznamenávána rychlost projíždějících vozidel úseková, pokud ano, kde je stanoven začátek a konec úseku, případně zda rychlost okamžitá, pokud ano, kde jsou průjezdové body určené k měření okamžité rychlosti a případně zda je zaznamenávána kombinace okamžité i úsekové rychlosti projíždějících vozidel, kde je začátek a konec úseku a kde jsou průjezdové body ke stanovení okamžité rychlosti.“.

ODPOVĚĎ:

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. Vaši žádost posoudila a k požadovaným informacím sděluje následující:

V dotazovaném úseku pozemní komunikace dálnice D8 v soustavě dálničních tunelových celků Prackovice a Radejčín v současné době probíhá měření úsekové rychlosti jízdy projíždějících vozidel vždy v jednom úseku pro každý směr jízdy, a to v rozsahu vjezdový portál tunelu Prackovice v km 58,280 po výjezdový portál Tunelu Radejčín v km 59,830 pro soustavu pravých tunelových tubusů a vjezdový portál tunelu Radejčín v km 59,380 po výjezdový portál tunelu Prackovice v km 58,280 pro soustavu levých tunelových tubusů, přičemž měřený úsek v každém směru jízdy začíná v uvedeném bodě a končí krátce před výjezdovými portály tunelových celků. Měření okamžité rychlosti jízdy projíždějících vozidel v současné době neprobíhá.

K Vaší žádosti povinný subjekt dále sděluje, že Policie České republiky není administrátorem ani správcem žádného výše uvedeného prostředku sloužícího k dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích spočívajícím v měření rychlosti jízdy projíždějících vozidel. Správcem obdobných systémů je majetkový správce pozemní komunikace, kterým je v daném případě Ředitelství silnic a dálnic České republiky, pro nějž provoz, servis, údržbu a další činnosti související s provozem zařízení zajišťuje smluvní subjekt. Policie České republiky pouze získaná data využívá k vyhodnocování případných protiprávních jednání a jejich následnému projednávání nebo oznamování, neboť měřit rychlost vozidel dle platné právní úpravy je oprávněna pouze Policie České republiky a obecní policie.

por. Bc. Pavla Mašínová, 5. 1. 2024

vytisknout  e-mailem