Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Měření rychlosti silničních vozidel

Žadatel se domáhal informací ohledně postupu policistů při měření rychlosti silničních vozidel. 

Konkrétně požadoval odpovědi na následující otázky:
  • Jaké obecné postupy musí policisté dodržovat při měření rychlosti silničních vozidel a na základě jakých pokynů tak činí?
  • Jaký postup musí policisté dodržet při použití silničního radarového rychloměru Ramer 10C a na základě jakých pokynů tak činí?
Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. poskytla žadateli následující informace:
  1. Při kontrole dodržování rychlosti se policista obsluhující měřící zařízení řídí návodem k obsluze, který je součástí každého takového zařízení, a postupuje v souladu s čl. 29 pokynu ředitele ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR č. 1/2010, kterým se upravuje postup při dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.
Čl. 29
Kontrola dodržování rychlosti
(1) Při provádění kontroly dodržování rychlosti jízdy využívá hlídka pouze měřící zařízení schválené Českým metrologickým institutem[1]).
(2) Při obsluze měřícího zařízení se policista řídí návodem k obsluze, který je součástí každého zařízení. Policista musí být náležitě seznámen a proškolen k obsluze zařízení. Měřicí zařízení, jako stanovené měřidlo, podléhá podle platných právních předpisů[2]) povinnému ověřování. Doba platnosti ověření je 1 rok. Bez platného ověření nesmí být měřidlo použito k měření rychlosti vozidel za účelem postihu. Obsluha zařízení musí mít při výkonu služby s sebou originál platného „Ověřovacího listu“ vydaného Českým metrologickým institutem. Za včasnost metrologického ověřování odpovídá vedoucí.
(3) Při provádění měření rychlosti, je nutné přihlédnout ke stanovené odchylce nepřesnosti měření stanovené výrobcem radiolokačního zařízení. Pro určení limitu rychlosti, která bude základem pro správnou  kvalifikaci protiprávního jednání řidiče[3]), je nutné vycházet ze skutečně naměřené hodnoty rychlosti vozidla měřícím zařízením a odečtené odchylky, kterou stanovil výrobce zařízení. Měřící zařízení využívané policii mají stanovenou odchylku ± 3 km/h do 100 km/h a dále ± 3% nad 100 km/h, viz příloha č. 6 tohoto pokynu. Odchylka bude policistou při projednávání přestupku odečtena a do popisu přestupkové jednání pokutového bloku policista zapíše zjištěné údaje ve tvaru dovolená (povolená) rychlost / naměřená rychlost / naměřená rychlost po odečtení odchylky (např. 50/69/66). V případě oznámení (odevzdání) přestupku postupuje policista obdobně.
(4) Pro uchování pořízených záznamů musí být vytvořeny odpovídající podmínky, které zajišťuje vedoucí organizačního článku. Pořízené záznamy se archivují po dobu jednoho roku tak, aby nemohlo dojít k jejich ztrátě a zneužití. Za archivaci dat z měřících zařízení odpovídá vedoucí.
(5) V případě kontroly vozidel s největší povolenou hmotností nad 3,5 t, včetně největší povolené hmotnosti připojitelného přívěsu nebo návěsu, a vozidel určených pro přepravu více než devíti osob, včetně řidiče, se policista zaměří i na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti. Při kontrole vychází z údajů na záznamových listech vozidla vybaveného EC tachografem, a je-li vozidlo vybaveno digitálním tachografem[4]), vychází z údajů na pořízeném výtisku, popřípadě dat uložených v digitálním tachografu. Pro určení limitu rychlosti, která bude základem pro správnou  kvalifikaci protiprávního jednání řidiče, je nutné vycházet ze skutečně zaznamenané hodnoty kontrolním zařízením (na záznamovém listu nebo na výtisku popř. ze stažených dat) a odečtené odchylky, která je stanovena pro kontrolní zařízení (tachograf). Tachograf jako měřicí přístroj má stanovenou odchylku ± 6 km/h. Odchylka bude policistou při projednávání přestupku odečtena a do popisu přestupkové jednání pokutového bloku policista zapíše zjištěné údaje ve tvaru povolená (dovolená) rychlost / zaznamenaná rychlost / rychlost po odečtení odchylky (např. 80/96/90). V případě oznámení (odevzdání) přestupku postupuje policista obdobně.
  1. Při obsluze radarového měřiče rychlosti Ramer 10C se policista řídí návodem k obsluze a postupuje v souladu s čl. 29 pokynu ředitele ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR č. 1/2010, kterým se upravuje postup při dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.
 

PhDr. Jiří Vokuš, 15. listopadu 2013

 


[1])     Např. RAMER 7 CCD (-U), RAMER 7 M, AD9C (T), PolCam PC2006, MicroDigiCam apod.
[2])     Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu, ve znění pozdějších předpisů..
[3])     § 22 zákona č. 200/1990 Sb.
[4])     Příloha IB – nařízení rady (EHS) 3821/85.

vytisknout  e-mailem