Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Medvěda možná někdo zastřelil

Již devátým dnem vyšetřují policisté okolnosti nálezu zbytků medvěda hnědého. Propátrali kilometry břehů řeky Ostravice a jejich přítoků, vyslýchají možné svědky. 

         V úterý 28. dubna oznámil občan Frýdlantu nad Ostravicí, že u mostu přes řeku Ostravici nalezl igelitový pytel s ostatky člověka. Na místo se ihned dostavili policisté, kteří si s sebou přivezli i soudní lékařku. Ta po prohlídce nalezených čtyř končetin a části trávicího ústrojí prohlásila, že se nejedná o lidské ostatky. Přivolaný veterinář vyslovil domněnku, že by se mohlo jednat o zbytky medvěda. Policisté od té chvíle začali událost vyšetřovat jako podezření z trestného činu pytláctví. Vyslechli svědky události a zadokumentovali místo činu. Do dnešního dne již policisté propátrali kilometry břehů řeky Ostravice a jejich přítoků. Že se v daném případě jedná o úlovek pytláka, policisty utvrzuje i skutečnost, že mu byly odborně odebrány trofejové části, jako drápy, kůže a lebka. Medvěd hnědý je v naší přírodě kriticky ohrožený druh a je na seznamu CITES. Aby se do budoucna pokud možno zabránilo nelegálnímu lovu zvěře, zejména chráněných živočichů, uskutečnilo se dnes v Rožnově pod Radhoštěm jednání zástupců policie a pracovníků Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Policisté se spolu s ochránci dohodli na spolupráci nejen při pátrání po pachateli možného nelegálního odstřelu medvěda, ale i na společných hlídkách. Ty se zaměří na pytláky, ale také na motorkáře, kteří devastují Chráněnou krajinnou oblast Beskydy ježděním mimo povolené komunikace.
              Na doporučení Okresního státního zastupitelství ve Frýdku-Místku je v současnosti na celou událost pohlíženo jako na podezření z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, za nějž hrozí případnému pachateli až 3 roky vězení.

Ivan Žurovec

vytisknout  e-mailem