Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dětský den ve školce

Psovodi, koně i policisté pořádkové policie 

 

 

Právě v Den dětí jsme se vypravili na besedu do Mateřské školky Korálek v Pardubicích. Mimo dětí z mateřinky přišly i tři třídy prvňáčků ze Základní školy Studánka. Máme za sebou spoustu obdobných besed, spíše v základních školách, ale tato byla neobvyklá, jelikož jsme k sobě přivzali preventistky Městské policie Pardubice.

Nejdříve jsme dětem představili sami sebe a  nastínili, co který policista dělá. Jeden z policistů měl uniformu pořádkové policie, další „dopraváckou“. Policista, který přijel na motorce i psovodi, měli tzv. „čerňáky“. Nesmím zapomenout na dalšího zástupce tiskových mluvčích státní policie. Ten byl  ve slavnostní uniformě - v saku. Kolegyně z městské policie měly „černou“ uniformu s nápisy MĚSTSKÁ POLICIE. Pro tak malé děti je velice obtížné rozeznat, zda se jedná o státní nebo městskou policii. Vědí však, že se policistů nemusí bát a že se  můžou na cokoli zeptat.

Po našem představení přišli na řadu naši kynologové – psovodi. Slova se ujal jeden ze zástupců kynologického oddělení pardubické policie. Ten všechny pejsky představil a řekl kolik jim je let. Pozdravili  i psi, kteří na povel hromadně zaštěkali.  Dětem jsme vysvětlili, co pejsci u policie dělají a jaká je jejich nejdůležitější práce. Než se  dostanou na místo činu  nebo zahájí hledání ztraceného člověka či pátrání po  pachateli, předchází tomu složitý výcvik. Při ukázce tréninku poslušnosti reagovali na povely lehni, sedni, chodili psovodům u nohou. Jeden přeskakoval lavičku a další se nelekl ani dětské skluzavky. To mělo veliký úspěch, proto si to pejsek ještě jednou zopakoval.

Děti už ví, jak výcvik probíhá. V žádném případě se tato zvířátka při výcviku netrestají. Výuka probíhá formou hry a za dobře odvedenou práci a uposlechnutí povelu dostane čtyřnohý ochránce zákona vždy nějakou odměnu.

Po ukázce poslušnosti jsme hledali i pachatele. K tomu jsme využili domeček na zahradě mateřské školky. Nejdříve jeden ze čtyřnohých policistů našel pachatele před domem. Na jeho přítomnost  upozornil štěkáním. Další hra na hledání podezřelého byla  složitější. Tentokrát se jeden z policistů „v roli pachatele“ schoval do domečku. I tam ho policejní pes našel. Neroztrhl mu ani kalhoty, jen na něj upozorňoval hlasitým štěkotem. Tím končila přehlídka psovodů a slovo jsme předali kolegyním z městské policie.

Na dvůr školky vkráčeli další čtyřnozí policejní pomocníci, tentokrát koně. Dětem policisté vysvětlili, jak a k čemu se koně používají, jak probíhá výcvik a následná služba. Koně předvedli chůzi vzad, v bok, řazení… . Spousta dětských očíček zářila s touhou na koníka usednout a alespoň na malém kousku se povozit. To ale opravdu nešlo. Byly zde děti ze školky a ještě k tomu tři třídy prvňáčků základní školy. Co jsme jim dovolili, bylo vyfotografovat se po skupinkách u koníků i u policejních pejsků. Každé třídě určitě na dětský den strávený s policisty zůstane památka v podobě fotografie.

V tento okamžik nás opustila základní škola a na dvoře jsme zůstali s dětmi z mateřské školky, které jsme si rozdělili na tři skupinky. Dvě se odebraly se strážnicemi městské policie opodál, kde si povídali o různých nebezpečných situacích. V dnešní době se bohužel i na dětských pískovištích objevují i použité injekční stříkačky. To, jak se mají v tomto okamžiku zachovat, názorně viděly. Děti dobře věděly, že se na stříkačku nesmí sahat a musí  to říct někomu dospělému. To, že na stříkačku nesmí sahat ani dospělí bez rukavic, to pro většinu dětí byla novinka. Policistka si navlékla gumové rukavice a stříkačku opatrně vložila do speciálního kbelíčku. Samozřejmě to není jediná věc, s čím děti strážnice městské policie seznámily.

Další skupinka okukovala nové policejní vozidlo a motorku. Zahoukala i zablikala jak motorka, tak i dvoustopé služební vozidlo. Zopakovali jsme si telefonní čísla policistů, hasičů i záchranné služby, řekli jsme si jak se jezdí na kole, jak v automobilu a jak se chovat, kdyby se někdo ztratil. Nakonec došlo i na poutání do želízek. Dva z policistů dětem předvedli modelovou situaci poutání nebezpečného pachatele se zbraní. Samozřejmě mezi dětmi nevytahovali služební zbraně, ale místo pistole k ukázce posloužily jiné předměty. Jeden si při poutání musel lehnout na zem, což na trávníku po dešti není nijak příjemné. Nakonec ale jeho uniforma nebyla až tak špinavá. Pouta dostala i jedna paní učitelka. Druhá se posadila na služební motocykl.

To už bylo pravé poledne a paní kuchařky svolávaly děti na oběd. Děti dostaly pexesa, omalovánky a znaky městské i státní východočeské policie. Předškoláci ještě k tomu  obdrželi rozvrh hodin.

Tím jsme se s dětmi rozloučili a všechny nám slíbily, že když už někdy pojedou služebním policejním vozidlem, tak  třeba jako policisté.
Takový byl dětský den s policií v Mateřské školce Korálek. Fotografie z příjemného dne si můžete prohlédnout zde.

nprap. Eva Maturová
1. 6. 2009

vytisknout  e-mailem