Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Matka měla zanedbávat výchovu syna

Bruntál - a jiné události 

Syna měla nechat v péči dcery a následně bývalého přítele dcery.

Dne 21. června 2017 byla na letišti v Brně na základě soudního příkazu zadržena 59letá žena podezřelá z přečinu ohrožení výchovy dítěte. Ještě ten den si od policejního komisaře SKPV Krnov vyslechla obvinění z výše uvedeného přečinu. Je jí kladeno za vinu, že od roku 2011 nejméně do dubna 2017 v obci na Vrbensku měla ohrozit rozumový, citový a mravní vývoj svého syna. V té době své nezletilé dítě měla ponechat v péči jeho starší 22leté sestry a od roku 2016, kdy její dcera odcestovala pracovně mimo republiku, ponechala syna v péči bývalého přítele dcery. Ten však od roku 2017 cestuje za prací mimo republiku. Obviněná za synem dojížděla v nepravidelných intervalech na tři týdny jednou za tři měsíce. Dítě tak nemělo stálý výchovný dohled, což mělo značný vliv na jeho chování a začalo páchat protiprávní jednání. Obviněné hrozí trest odnětí svobody do výše pěti let.

Nedovolené ozbrojování

Policejní komisař SKPV zahájil trestní stíhání 21letého muže z přečinu nedovoleného ozbrojování. Je mu kladeno za vinu, že v době od jara 2016 do října téhož roku v obci na Rýmařovsku měl bez povolení přechovávat střelnou zbraň a bez povolení odstranit jedinečné označení střelné zbraně, které umožňuje její identifikaci. Skutek měl spáchat tím, že na své střelné zbrani - samonabíjecí plynové pistoli z důvodu znesnadnění její budoucí identifikace neoprávněně odstranil výrobní číslo. Na zbrani byla také neoprávněně provedena její úprava, která spočívala v tom, že z plynové pistole se stala zbraň palná, tedy zbraň schopná střílet děleným střelivem. Zbraň tedy touto nelegální úpravou získala dostatečný potenciál ke způsobení zranění člověka i se smrtelným následkem a tudíž nepostačovala podmínka dosažení věkové hranice osmnácti let, ale takovou zbraň může držet pouze vlastník zbrojního průkazu. Obviněný měl v uvedené době tedy přechovávat takto upravenou zbraň a to až do poloviny října 2016, kdy spáchal loupežné přepadení, za které byl v roce 2017 soudem odsouzen. Obviněnému nyní hrozí mu trest odnětí svobody do výše dvou let.

Kamarádce měla během návštěvy odcizit peníze

Rýmařovští policisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže 27leté ženě. Podezřelá měla v průběhu května letošního roku v Rýmařově na ulici Žižkova během návštěvy u poškozené odcizit nalezenou finanční hotovost ve výši 15 tisíc korun. Podezřelá se policistům ke svému protiprávnímu jednání doznala a uvedla, že peníze použila na úhradu dluhů. Nyní jí hrozí trest odnětí svobody do výše dvou let.

komisař por. Bc. Pavla Jiroušková

22. 6. 2017

vytisknout  e-mailem