Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Manželství jako vízum

Praha 19. prosince 2008 – V rámci akce s krycím názvem „KOSMET“ obvinili detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu osmičlennou skupinu, která zprostředkovávala účelové sňatky. 

     Aktivity skupiny čtyř mužů a čtyř žen sledovali detektivové ÚOOZ téměř dva roky. Všech osm podezřelých bylo za účasti dozorujícího státního zástupce zadrženo v ranních hodinách dne 13. prosince 2008. Mezi zadrženými jsou jak občané České republiky, tak státní příslušníci zemí bývalé Jugoslávie.
     Detektivové je vinní z toho, že nejméně od roku 2005 měli zajišťovat a organizovat na území České republiky desítky účelových sňatků pro osoby ze zemí bývalé Jugoslávie.
     Členové skupiny ve věku od 20 do 54 let měli přesně rozdělené role. Část skupiny dodávala zájemce o účelové sňatky, další část prováděla za slíbenou odměnu dvacet až dvacet pět tisíc korun nábor českých žen - ve dvou případech i  mužů - pro sňatky s cizinci, další členové skupiny dopravovali osoby na místa svatebních obřadů, jednali s příslušnými úřady a institucemi a přebírali také sjednané finanční odměny. Za zprostředkování sňatku si skupina účtovala částku v rozmezí od tří do deseti tisíc Euro.
     Cizinci, kteří takto získávali trvalý, případně přechodný pobyt na území ČR, získali zároveň postavení rodinného příslušníka občana Evropského společenství s výhodou neomezeného pohybu v zemích EU, čehož také ihned využívali. Česká republika nebyla totiž pro tyto osoby zemí cílovou.
     Do jednotlivých zemí Evropského společenství tímto způsobem cíleně pronikaly osoby, v řadě případů s kriminální minulostí i přítomností. Jednalo se zejména o členy rodinných klanů Kosovských Albánců, na které je buď vydán mezinárodní zatýkací rozkaz pro násilnou trestnou činnost, včetně podezření z vraždy policisty, nebo jsou z jiné závažné trestné činnosti v domovské zemi podezřelí. Podle poznatků detektivů ÚOOZ řada těchto osob v trestné činnosti jako je obchodování s omamnými a psychotropními látkami, se zbraněmi či obchodování s lidmi i nadále pokračuje. Detektivové proto spolupracují s policejními sbory zemí EU.
     Trestnímu stíhání se s největší pravděpodobností nevyhnou ani ti, kteří svazku s cizinci řekli své ANO. Jednotlivé případy budou detektivové ÚOOZ předávat věcně a místně příslušným policejním složkám s podezřením na trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky.
     Zadržení byli obviněni z trestných činů účast na zločinném spolčení a napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Mezi obviněnými je i pracovnice jistého severočeského obecního úřadu, kde v řadě případů docházelo k uzavírání manželství, kterou detektivové navíc obvinili i z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.
     Všichni obvinění jsou z příkazu soudce teplického soudu stíháni vazebně a v případě prokázání viny jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Teplicích.

vytisknout  e-mailem