Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Manželé pomohli mladému motorkáři

PLZEŇSKÝ KRAJ - Dnes jim zástupci Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje společně s Českou pojišťovnou udělili 128. a 129. titul Gentlemana silnic. 

     Dnes proběhlo v budově Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje udělení Gentlemana silnic, což je společný projekt Policie České republiky a České pojišťovny. Za krajské ředitelství se předání zúčastnil plk. Mgr. Vratislav Hubka, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje pro vnější službu a npor. Mgr. Vladimír Divok, vedoucí dopravního inspektorátu Městského ředitelství policie Plzeň. Udělování ocenění proběhlo dále za přítomnosti paní Ivany Buriánkové, tiskové mluvčí České pojišťovny.
     Policie České republiky společně s Českou pojišťovnou udělila 128. a 129. titul Gentleman silnic Mgr. Zuzaně Kotýkové a Martinu Kotýkovi. Manželé neváhali pomoci motorkáři, který havaroval u viaduktu ve Starém Plzenci a zůstal viset uvězněný za vlastní přilbu. Díky jejich včasnému zásahu a obětavému přístupu se dusícího se motocyklistu podařilo včas zachránit a přivolat záchranku.
     9. dubna loňského roku tehdy 19letý řidič nezvládl řízení motocyklu a sjel mimo vozovku, kde narazil do železničního viaduktu. Shodou náhod se tudy vracela z výletu rodina Kotýkových.
     Při projíždění Starým Plzencem si Zuzana Kotýková všimla osamocené motorky. Zpětně si nebyla jistá, jestli tam náhodou i někdo neleží: „Za námi jela spousta aut, nikdo však nereagoval. Mně to ale nedalo, tak jsme se asi po kilometru otočili. Když jsme přijeli blíž, viděla jsem už, že je zle,“ líčí první okamžiky záchrany mladého muže. V té chvíli kolem nich projížděli další řidiči, ale nikdo nezastavil, aby jim pomohl.  
     Společně se svou ženou přispěchal ke zraněnému Martin Kotýk: „Motorkář se škrtil na vlastní helmě, řídítka měl zaklíněná v hledí, manželka se mu snažila klip odepnout, ale nedařilo se,“ popisuje. On mezitím volal záchrannou službu a běžel do auta pro nůž. „Předal jsem manželce telefon a pokoušel se mu popruh u helmy odříznout. Měl ale tak oteklou hlavu, že to nešlo. Navíc se začínal dusit. Nakonec se mi podařilo klip odlámat,“ dodává.  
     Zraněný motocyklista se poté nadechl a manželé vyčkávali do příjezdu sanitky. Na místě tam s nimi byla i jejich 12letá dcera Julie, která se běžela do okolí zeptat místních na název ulic, aby je tak mohli záchranáři najít: „Dcera z toho byla v šoku, ani jsme nevěděli, jestli to ten hoch přežije,“ vzpomíná Martin Kotýk.
     Zuzana Kotýková se pak dozvěděla o mladíkově stavu přes sociální síť: „Kamarádka to někde viděla, tak mi hned psala. Zjistili jsme, že přišel o slezinu, ale naštěstí to přežil. Když hocha pustili z nemocnice, tak nás přijel s rodiči navštívit a poděkovat nám. Ukázalo se, že jsem učila na střední škole, kterou navštěvuje. A manžel měl u sebe ve firmě volné místo s jeho zaměřením. Napadlo mě, že by u manžela po dokončení školy mohl pracovat,“ popisuje. Martin Kotýk rád souhlasil a mladík k němu skutečně později nastoupil: „Propojilo nás to, jsem šťastný, že to tak dopadlo. Dominika teď beru skoro jako syna,“ uzavírá Martin Kotýk.

Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny
por. Mgr. Markéta Fialová
1. srpna 2017

vytisknout  e-mailem