Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Malí cyklisté mají své průkazy

HODONÍNSKO: Skončil další ročník dopravní výchovy pro děti. 

Cyklus dopravní výchovy, který dlouhodobě pořádá Dům dětí a mládeže Kyjov ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií Kyjov pro základní školy regionu Kyjovska, ukončil další svůj ročník. Jde o etapový projekt zaměřený na jednu z nejohroženějších skupin v silničním provozu – děti. Vzájemná spolupráce zmiňovaných subjektů trvá už téměř dvě desetiletí. Za tu dobu se podařilo do frekventovaného silničního provozu připravit tisíce malých chodců a cyklistů, které učíme základní pravidla silničního provozu. Hlavní cílovou skupinou jsou žáci čtvrtých tříd základních škol, kteří právě dosahují věku deseti let. Podle zákona je to věk, kdy děti mohou jezdit na kole po silnici samy bez dozoru starší osoby. Čtvrťáky tak od listopadu do května čekal cyklus přednášek na různá témata související s přípravou cyklistů. A nejen to. Děti k jejich radosti odměňujeme za jejich znalosti a správně vypracované domácí úkoly drobnými dárky. Jednou z přednášek je i tematické zaměstnání se studenty Střední zdravotnické školy v Kyjově, kteří děti učí poskytovat první pomoc. S policisty a pedagogy DDM Kyjov se pak učí, jak se orientovat v dopravě, správné zásady jízdy na jízdním kole, dopravní značení, jízdu křižovatkou a další témata potřebná k tomu, aby následně mohly vyjet samy na silnici.

V úterý a ve čtvrtek v tomto týdnu pak děti skládaly závěrečné praktické zkoušky. Připravili jsme pro ně jízdu zručnosti, na které jsme se přesvědčili, zda umí ovládat své kolo i na překážkách. Další etapou pak byla jízda na dopravním hřišti podle skutečných pravidel silničního provozu. Na jízdu malých cyklistů dohlíželi policisté a v případě potřeby opravovali chyby, kterých se ještě někdy děti dopustí. Na úplný závěr pak děti z rukou ředitelky DDM Kyjov a policisty obdržely průkazy cyklisty a další drobné dárky za svou píli a snažení.

Závěrem snad jen malý dodatek. Je velkou škodou, že město Kyjov stále nedisponuje stálým dopravním hřištěm i přesto, že tento cyklus již má dlouholetou tradici, dobré výsledky a věnuje se dětem z Kyjova i okolí.

por. Bc. Petr Zámečník, 12. 5. 2017

Odkazy do noveho okna

Dopravní hřiště_1

Dopravní hřiště_1 

Detailní náhled

Dopravní hřiště_2

Dopravní hřiště_2 

Detailní náhled

Dopravní hřiště_3

Dopravní hřiště_3 

Detailní náhled

Dopravní hřiště_4

Dopravní hřiště_4 

Detailní náhled

Dopravní hřiště_5

Dopravní hřiště_5 

Detailní náhled

Dopravní hřiště_6

Dopravní hřiště_6 

Detailní náhled

Dopravní hřiště_7

Dopravní hřiště_7 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem