Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Lyžařské hlídky v Libereckém kraji

KRAJ - Policisté dohlíželi na ohleduplné a bezpečné chování na sjezdových tratích v areálu Špičák v Tanvaldu. 

9Na základě vyhodnocení bezpečnostní situace a návštěvnosti lyžařských středisek za uplynulé poslední tři roky na teritoriu Libereckého kraje se vedení Krajského ředitelství policie Libereckého kraje rozhodlo zřídit tzv. Ski hlídky, které v zimní sezóně budou provádět především preventivní činnost v těžce dostupném terénu pro pěší a motorizované hlídky.

Jenom v loňském roce vyjížděla horská služba k téměř osmi stovkám zraněných lyžařů, přičemž do hor v Libereckém kraji zamířilo na 880 tisíc lyžařů. 

Tento týden ve středu vyjeli policisté na lyžích v lyžařském areálu Špičák v Tanvaldu, kde dohlíželi na ohleduplné a bezpečné chování jak malých, tak především dospělých lyžařů na sjezdových tratích. V průběhu dne "Ski hlídky" s lyžaři a snowboardisty hovořili o povinnosti dodržování deseti pravidel Mezinárodní lyžařské federace. Upozorňovali je na rizika, která jim hrozí na sjezdovkách v případě jejich nedodržení a předávali jim letáčky s pravidly Mezinárodní lyžařské federace.  Několik snowboardistů přímo na trati policisté museli upozornit, aby nezastavovali na nepřehledných místech a neposedávali na svazích. V prostoru nástupišť na lanové dráhy policisté dohlíželi na bezpečné a ohleduplné dojíždění lyžařů do front, které v těchto místech tvořili.

6Stejně jako dohlížíme na fotbalové nebo hokejové zápasy, byli jsme i tady požádáni o spolupráci, abychom pomohli zvýšit bezpečnost,“ vysvětlil náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA. „Je třeba si uvědomit, že stejně jako na silnicích nebo vodních cestách, se i na sjezdovkách musí dodržovat pravidla. Dnes jsme tu hlavně kvůli osvětě, ne kvůli pokutám,“ dodal.

Pokuty mohou být přitom pěkně vysoké. Ve správním řízení až 10 tisíc korun. Pokud policisté zjistí, že některý z lyžařů svým bezohledným chováním ohrožuje bezpečnost nejenom svoji, ale i ostatních návštěvníků, mohou upozornit na tuto skutečnost provozovatele sjezdovky a ten je oprávněn takového lyžaře za sjezdovky vykázat. 

Během uplynulých několika posledních dní řešili policisté ve ski areálu v Rokytnici nad Jizerou hned dva případy, kdy došlo ke střetu lyžařů se zraněním. V jednom případě dokonce viník ujel z místa a doposud po něm policisté pátrají. A to jsou další z pravidel, které by lyžaři měli znát. V případě, že dojde ke srážce nebo již dokonce k úrazu, musí poskytnout první pomoc a také jsou povinni prokázat své osobní údaje. 

Policisté dohlíželi na bezpečnost nejen na sjezdovkách, ale zároveň v celém ski areálu. Dopravní policisté a policisté z oddělení hlídkové služby vykonávali preventivní činnost také v okolí parkovišť mezi přijíždějícími řidiči při parkování a připomínali jim, aby si v autech nenechávali odložené věci. Upozornění směřovalo i k odkládání lyží u restaurací a stánků s občerstvením. Řidiče obdarovávali drobnými dárky v podobě rozmrazovacích prostředků. Policisté na sjezdovce nezapomněli také ani na malé lyžaře, kterým policistky z oddělení tisku a prevence rozdávali reflexní vesty a další prvky pro zvýšení jejich bezpečnosti.  Reflexní vesty pro děti zakoupil v rámci společného projektu "Děti v bezpečí na ulici i na sjezdovce" Liberecký kraj. 

Návštěvníci ski areálu mohli vidět v terénu i policejní čtyřkolku.

Policisté budou působit v následujících dnech i v dalších ski areálech Libereckého kraje. 

21. 2. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem