Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Luxusní auto si přivlastnil za zlomek ceny

Nejprve složil zálohu a půjčil si auto. Pak zmizel jak on, tak i vůz. 

Od patnáctého prosince prošetřují kriminalisté třetího policejního obvodu případ odcizení luxusního vozu.

Konkrétně dva roky starý Land Rover černé, metalické barvy, v hodnotě téměř dva milióny korun si minulý týden v pátek půjčil neznámý muž.

Ten, byť komunikoval anglicky, předložil v půjčovně osobní doklady slovinského občana. Zároveň i složil požadovanou, padesátitisícovou zálohu a s vozem odjel.

Tehdy se jevila situace absolutně normálně. Dnes je ale o poznání jiná.

Vůz měl zákazník vrátit do půjčovny na začátku tohoto pracovního týdne, tedy v pondělí. Avšak, nadneseně řečeno, se zem slehla jak po autě, tak po zákazníkovi, který přestal s půjčovnou úplně komunikovat.

Navíc v půjčovně zjistili, že část bankovek, kterými zákazník hradil zálohu, jsou padělky.

Jak již bylo shora uvedeno, případ prošetřují kriminalisté třetího policejního obvodu, kteří ho kvalifikují jako podezření z trestného činu zpronevěra, kdy případnému pachateli hrozí, s ohledem na způsobenou škodu, trest odnětí svobody až na osm let.

Tito detektivové doposud zjistili, že shora zmiňované vozidlo o několik hodin později opustilo Českou republiku. Zároveň také vědí, že auto za hranice vyvezly úplně jiné osoby, než ta která si vůz půjčila. Tyto osoby kriminalisté vnímají jako takzvané bílé koně.

Navíc se prošetřováním podařilo zjistit, že hledaný muž si tímto způsobem půjčil více aut. Za poslední cirka tři týdny si tento muž půjčil v různých půjčovnách jednak zmiňovaného Land Rovera, a pak ještě Seata Toledo a Škodu Octavii. Všechna vyjmenovaná vozidla byla o několik hodin později vyvezena z ČR.

Zároveň se také ukázalo, že si hledaný muž auta půjčuje na padělané doklady, které vždy opatří svou vlastní reálnou fotografií. V jednom případě předložil doklady slovinské, ve druhém pak chorvatské. K oběma těmto dokladům kriminalisté zjistili, že v zemích původu jsou vedeny jako trvale vyřazené z evidence.

Z tohoto míst prosíme spoluobčany o pomoc při pátrání po zmiňovaném muži. Pokud byste kdokoliv znal jeho totožnost, nebo místo jeho pobytu či pohybu, předejte nám prosím tyto indicie prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Je na místě také varovat všechny provozovatele autopůjčoven, aby byli při půjčování obezřetnější, a dávali si pozor především na muže, zachyceného na fotografiích.

por. Mgr. Tomáš Hulan 17. 11. 2015

Odkazy do noveho okna

odcizené vozidlo

odcizené vozidlo 

Detailní náhled

hledaný podvodník

hledaný podvodník 

Detailní náhled

hledaný muž

hledaný muž 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem