Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Lupiči spravedlnosti neuniknou

TEPLICE - Policisté je zadrželi chvíli po činu; Okrádal vlastní rodinu...  

Lupiči spravedlnosti neuniknou
     Policisté obvinili ze zvlášť závažného zločinu loupeže tři muže ve věku 22, 26 a 27 let. V sobotu ráno obstoupili v Krupce poškozeného a požadovali po něm vydání všech věcí, které měl u sebe. Když odmítl, nejstarší lupič ho udeřil hlavou do obličeje a následně ho dalším úderem rukou srazil na zem. Když přepadený muž vstal, násilník ho znovu vyzval, aby jim dal své věci. Ze strachu z dalšího násilí pak poškozený vydal své hodinky, telefon a peníze. Jako „odměnu“ dostal další ránu do obličeje, útočníci poté z místa činu odešli i s věcmi za čtyři a půl tisíce korun.
     Dvěma mladším lupičům „úlovek“ nestačil, a tak si vyhlédli další oběti. Jen několik minut po první loupeži přišli ke třem mladíkům a pod pohrůžkou násilí po nich požadovali vydání jejich věcí. Z obavy před fyzicky vyspělejšími lupiči jim jeden mladík dal svůj telefon, druhý se zdráhal, jenže po pořádném kopanci, který mu uštědřil jeden z agresorů, mu raději také telefon vydal.
     Na základě oznámení přepadeného z první loupeže policisté ihned zahájili pátrání po podezřelých. Dva mladší zloděje se jim podařilo zadržet v blízkosti místa činu i s částí odcizených věcí, třetího podezřelého dopadli během krátké doby.
     Dva z obviněných byli eskortováni rovnou do věznice, protože mají na svědomí další loupeže spáchané v minulosti. Všem třem spolupachatelům hrozí trest odnětí svobody na dva roky až deset let.
 
Okrádal vlastní rodinu
     Tři trestné činy má na svědomí 20letý mladík, který okradl nejen kamaráda, ale i vlastní rodinu. V říjnu loňského roku vzal v bytě svých rodičů klíče od domu jeho babičky, od nichž si nechal zhotovit duplikát. S jeho použitím následně do domu vnikl a své příbuzné odcizil tři tisíce korun.
     V prosinci přespával se svým kamarádem v chatce a pod rouškou tmy mu odcizil klíče od bytu. Když to ráno mladík zjistil, nenapadlo ho, že by mohl být okraden svým kamarádem a myslel si, že klíče ztratil. Po pár dnech se mu neprozřetelně zmínil, že s rodiči na víkend odjíždějí, čehož lapka ihned využil, za pomoci odcizených klíčů do bytu vnikl a odcizil z něj peníze a zlaté šperky celkem za 30 tisíc korun.
     Další krádeže se dopustil letos v únoru, kdy ze stolu v bytě rodičů ukradl odložené klíče od rodinného domu jeho babičky, který již jednou vykradl, a ještě tentýž den se vydal na lup znovu. Věděl totiž, že babička odcestovala na návštěvu, čehož využil a z domu jí odcizil téměř 14 tisíc.  Potom šel domů a klíče vrátil na stůl, aniž by si toho někdo povšiml.
    Mladík nakonec zůstal bez střechy nad hlavou, protože ho rodiče kvůli jeho stylu života vyhodili z bytu. Jednou ale využil toho, že nebyli doma, od své nezletilé sestry si pod záminkou, že potřebuje své věci, půjčil klíče a otci odcizil čtyři tisíce.
     Poslední krádeže se dopustil na konci února a opět se jeho obětí stala vlastní babička. Tentokrát ale neměl k dispozici klíče od jejího domu, takže se do něj bezostyšně vloupal. Příbuznou okradl o elektroniku, peníze, platební karty a několik lahví alkoholu, celkem si odnesl věci za necelých 14 tisíc korun.
     Mladíka vyšetřovatel obvinil z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které ho může soudce poslat až na tři roky za mříže.
 
Vloupání do sklepa
     Nářadí a lyžařské vybavení si odnesl zatím neznámý pachatel ze sklepa v Duchcově. Zloděj vnikl do panelového domu a následně se vloupal do dvou sklepních kójí. V jedné nic zajímavého nenašel, zato z druhé kóje odcizil sjezdové lyže, lhaské boty a hůlky a elektrickou vrtačku. Poškozený vyčíslil škodu na 15 tisíc korun, po pachateli i odcizených nyní intenzivně pátrají policisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin krádeže.
 
Vykradený dům
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se v Krupce vloupal do rodinného domu. Po překonání vchodových dveří vnikl do objektu a následně odcizil peněženku s osobními doklady, finanční hotovostí a platebními kartami a digitální fotoaparát. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečiny krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za jejichž spáchání trestní zákoník stanoví až tříletý trest odnětí svobody.
 
 
Teplice, 27. 3. 2013, nprap. Bc. Daniel Vítek
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem