Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Lupič své přiznání na radu advokáta stáhl zpět

15. díl pravidelného seriálu Práva "Z policejních spisů"  


Kromě heren a prodejních nonstopů jsou dalším oblíbeným cílem pachatelů loupežných přepadení čerpací stanice. Poměrně často se tedy také v Ostravě objevují případy, kdy se pachatel s vidinou snadného zisku a minimálního rizika odhalení na nějakou tu benzinku vypraví, a to i opakovaně.  Nejinak tomu bylo u 35letého muže z Ostravy. Ten se na dráhu zločinu vydal poprvé 15. srpna 2007. Kolem 21.45 hodin vstoupil maskován čepicí a slunečními brýlemi do prostoru prodejny benzínové čerpací stanice v Ostravě-Vítkovicích.  Zamířil přímo k pultu a nic netušící ženě razantně sdělil „davaj děngi.“
Poté, co nechápající žena reagovala otázkou „prosím?“, na ni muž namířil zbraň a svou výzvu lámanou ruštinou zopakoval. Vyděšená oběť reagovala vstřícně na mužovy další příkazy sdělované již v češtině a tak si podezřelý nakonec odnesl finanční hotovost převyšující 17 tisíc korun.
Kriminalisté ocenili pozorovací schopnosti přepadené ženy. I přes prožitý stres dokázala muže dobře popsat a zapamatovat si mnohé znaky v jeho chování. Za zmínku snad stojí též fakt, že jako jediná ze svědkyň muže při pozdější rekognici bezpečně poznala.
Ale to byl pouze začátek. V následujících dvou měsících začaly totiž „padat“ benzínky jedna za druhou a tak na konci měsíce října již evidovali analytici ostravské kriminálky celkem osm loupeží s velmi podobným modem operandi i popisem podezřelého.
Součástí přijatých opatření bylo kromě standardní analýzy zajištěných stop, výslechů svědků, vyhodnocování informací z prostředí, také fyzické střežení určených čerpacích stanic. K takovému kroku je nutno sáhnout vždy, když klasické kriminalistické postupy nevedou k vytipování podezřelých osob. V tomto případě tak tomu bohužel bylo. Navíc chuť neznámého „Děngaře“ stále rostla a na některé pumpy se vrátil opakovaně.
Ve chvíli největší beznaděje se na nás usmálo štěstí a nastražená past sklapla. Stalo se tak 22. října 2007 o půl čtvrté ráno. Muž s kuklou na hlavě se jako blesk z čistého nebe objevil u pultu jedné čerpací stanice v Ostravě-Hrabůvce. Pak stačil jen říci své oblíbené „davaj děngi“. Nicméně na peníze, které obsluha v klidu a pomalu položila na pult, již nedosáhl.
Ve stejné chvíli zněly prodejnou rázné výzvy jménem zákona a lupič se poroučel k zemi, neboť na ně nereagoval. Jakmile příslušníci zásahové jednotky sejmuli spoutanému muži z tváře kuklu, spatřili sympatickou, leč zcela vyděšenou tvář mladého, doposud netrestaného muže, jenž mohl po jejich profesionálním zásahu začít zpytovat svědomí.
A s tím také začal hned po eskortě na oddělení násilné trestné činnosti. Zadržený se kriminalistům spontánně doznal postupně k celkem sedmi loupežným přepadením benzinových čerpadel v Ostravě a Frýdku-Místku. Dlouho mu však tento „kajícný“ postoj nevydržel a po krátké rozmluvě s obhájcem svůj přístup přehodnotil. Až na poslední případ, při němž byl muž zadržen, tvrdil, že žádné loupeže fakticky nespáchal a na místě vůbec nebyl. Nakonec obviněný dospěl k názoru, že ani v posledním případě se vlastně o loupež nejedná, neboť peníze  nevzal a vše na něj bylo narafičeno policií.
Naštěstí ve většině případů byly díky pečlivé práci kriminalistů k dispozici nezvratné důkazy v podobě zadokumentovaných svědectví přepadených žen, zajištěných pachových stop, ale také zjištění výskytu mobilního telefonu pachatele v místě spáchání trestného činu a mnohé další.
S přihlédnutím k závažnosti trestného činu a existujícím polehčujícím okolnostem, spočívajícím v doposud spořádaném způsobu života, mu nakonec soud vyměřil trest ve výši čtyř let a šesti měsíců ve věznici s ostrahou.      
 

     

Článek byl napsán  pro deník Právo plk.  Mgr. Tomášem  Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství  policie Ostrava, a je  zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" . 

vytisknout  e-mailem