Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Lstí okradli seniorku

Frýdek-Místek - nebuďte důvěřiví k cizím lidem... 

Hned o dvou nepříjemných zážitcích může hovořit 84letá žena z Frýdku-Místku, kterou opakovaně okradla stejná dvojice dosud neznámých pachatelů – muž a žena.

Když seniorka v pátek 24. března 2023 v dopoledních hodinách seděla na lavičce autobusové zastávky u polikliniky na ulici 8. pěšího pluku ve Frýdku-Místku, oslovil ji neznámý muž. Nabídl ji pomyslnou „pomocnou ruku“ s tím, že nechá u faráře posvětit její zlatý prsten, aby byla zdravá. Seniorka tomu bohužel uvěřila a prsten mu předala. S mužem byla na místě i neznámá žena, která s ním následně odešla s tím, že seniorce prsten donesou do místa bydliště. K tomu však nedošlo.

O týden později poškozená seniorka náhodně potkala dotyčnou dvojici, tentokrát na Malém náměstí ve Frýdku-Místku. Když po nich chtěla vrátit svůj prsten, přišli s další legendou. Následovala je až k dopravnímu hřišti na ulici Pionýrů, kde se posadila na lavičku. Dvojice využila její slabé chvíle a pod záminkou, že jim musí dát ještě druhý prsten, aby jí vrátili ten první, jí neznámá žena z prstu stáhla zlatý prsten. Poté oba z místa odešli.

Paní věc policii hned neoznámila, jelikož se styděla. Pár dní nato se však svěřila své vnučce, která ji odvezla na policejní služebnu celou věc nahlásit. Dosud neznámá dvojice pachatelů způsobila seniorce škodu odcizením dvou prstenů v celkové výši zhruba 11 tisíc korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, za což pachatelům hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

V těchto případech policisté upozorňují (nejen) seniory, aby nebyli důvěřiví k cizím lidem a nesvěřovali jim své cennosti či peníze. Při seznámení se s neznámými osobami buďte obezřetní a nevěřte všemu, co vám sdělí. Nebojte se svěřit svým nejbližším, rodině či známým a poradit se s nimi ohledně jakékoliv nestandartní situace nebo jednání. Obrátit se můžete také na policisty, kteří vám poradí a ochrání vás tak před případným podvodným jednáním.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
13. dubna 2023

vytisknout  e-mailem