Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

„Lovec“ od školek je dopaden

KRAJ a BRNO-VENKOV: Dva muži jsou za 59 skutků ve vazbě 

Od loňského října začali pachatelé řádit a plenit motorová vozidla zaparkovaná před mateřskými školkami. Svoje řádění pachatelé odstartovali na okrese Brno – venkov, následně však muži začali za útoky nepředvídatelně migrovat do dalších okresů.

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje vytvořili silný soustředěný tým společně kriminalisty Územního odboru Brno – venkov. Dle oblasti řádění lovců u školek se pak postupně přidali kriminalisté a uniformovaní policisté z Blanska, Vyškova, Hodonína, Břeclavi a také Městského ředitelství Brno. Všem už došla trpělivost a políčili tak na pachatele, kteří byli po několik měsíců postrachem rodičů dětí „školkou povinných“.

Dva obvinění muži zpracovali nekalý plán. Zjistili, že rodiče, vezoucí děti po ránu do školky, jsou roztržití, spěchají a věnují minimální pozornost svému majetku. Ten často nechávají bez dozoru ve vozidlech. Argumenty poškozených, že byli ve školce s dítětem pouze chviličku, nebyla žádným problémem pro pachatele. Právě ona pověstná chvilička stačila lapkům k tomu, aby roztloukli okénko u vozidla, vzali předměty a rychle ujeli. Neopatrní rodiče nechávali ve vozidlech příruční tašky, batohy a kabelky. V nich pak čekaly na zloděje menší či větší trofeje v podobě finanční hotovosti, mobilních telefonů, digitálních fotoaparátů a řady dalších předmětů, jež byly obsahem odcizených zavazadel. Nezříkali se ani stravenek, dokonce v jedné z tašek uvízly v jejich rukou i lístky do divadla. Pachatelé se takzvaně nezajímavých věcí zbavili tím, že je v bezpečné vzdálenosti od místa činu vyhodili. Finanční hotovost utráceli, mobilní telefony a další hodnotné věci vždy zpeněžili. Pro prodej využívali nahodilé zájemce, známé a řada věcí skončila rovněž v zastavárnách. Ve dvou případech se nedobrovolnými svědky vloupání do vozidel staly i děti poškozených řidičů. První případ musel vyděsit osmiletého školáka, který seděl uvězněn v zádržném systému pro děti, když jej vylekalo rozbití okna. Pachatel se nezastavil a odcizil před zraky dítěte matčinu kabelku. V druhém případě, který šetřili kriminalisté Křenovicích na Vyškovsku byl obdobný. Neopatrná matka zde rovněž nechala dítě samotné v neuzamčeném osobním voze. Zde si pachatel všiml dítěte včas, navázal s osmiletým školákem konverzaci, že „jde mamince pro batoh“. Auto tedy není trezor, ale ani bezpečná úschovna dětí.

„Pracovní dobu“ přizpůsobili pachatelé frekventovanému času, kdy rodiče vozí děti do školek. Obviněný jednačtyřicetiletý muž vždy okolo 6. hodiny ranní nastoupil do vozidla k šestatřicetiletému komplici. Sraz mívali v Brně na Mendlově náměstí. Zde se dohodli, vytyčili si na mapě trasu a vyjeli za lupem. Muži měli své role pevně stanoveny a většinu skutků spáchali společně. Starší z mužů neuměl řídit, proto obcházel vozy a kradl, mladší z mužů čekal ve vozidle. Po činu pak neprodleně ujeli. 7 skutků spáchal jednačtyřicetiletý muž samostatně. Vzhledem ke snížené mobilitě (neměl řidičský průkaz a automobil) využil městské hromadné dopravy a cestoval si za „prací“ po Brně. Technika byla vždy stejná: muži přijeli na místo, starší z mužů vyběhl z vozidla, vybavený kladívkem na rozbíjení autoskla, rychle provedl útok, zmocnil se majetku, následně naskočil do vozidla a oba muži rychle opustili místo činu. V průměru zvládli jednu školku za den, ale měli i dny, kdy řádili u třech školek v různých obcích.

Mravenčí práce velkého soustředěného týmu přinesla skvělé výsledky. 22. března 2010 kriminalisté řádění dvojice ukončili a muže zadrželi krátce před sedmou hodinou ranní v Ivančicích na okrese Brno – venkov. Prvotní neochota pachatelů ke spolupráci vycházela z jejich naivní představy, že policisté o rozsahu jejich činnosti nic moc nevědí. Pod tíhou důkazů a z precizně zmapované činnosti policie se muži postupně k činům doznali. U jednoho z mužů provedli policisté domovní prohlídku, v druhém případě muž vydal věci dobrovolně. I obyčejná prošívaná vesta jednoho z mužů kriminalistům vydala své svědectví, částečně muže identifikovala. Kriminalisté zahájili trestní stíhání pro 59 skutků, z nichž se 58x jednalo o lovy u školek.

Jeden případ se odlišuje. Starší z mužů jej spáchal sám, bez mladšího komplice. 31. ledna letošního roku využil v nestřeženém okamžiku nepozornosti obsluhy v baru na ulici Kounicova v Brně a odcizil volně odloženou hotovost. Navíc utekl bez zaplacení. Způsobil obsluze škodu za necelých 45 000 korun.

Celkově vyčíslená škoda z 59 skutků činí něco okolo třičtvrti milionu korun. Sedmatřicet skutků spáchali muži v v okrese Brno – venkov. Zbývající případy byly provedeny okresech Brna města, Blanska, Vyškova, Žďáru nad Sázavou, Třebíče a Hodonína. Mladšímu z mužů hrozí za přečiny krádeží, poškozování cizí věci trest v rozpětí jednoho až pěti let za mřížemi, staršímu pak dva až osm let.



Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová


 

vytisknout  e-mailem