Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Loupežné přepadení v krajském městě

České Budějovice - Dva ozbrojení muži přepadli jednu z českobudějovických firem. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Včera, krátce po 19:00, došlo v krajském městě k loupežnému přepadení jedné z firem v Hlinské ulici.
Dva ozbrojení muži, štíhlé, asi 180 cm vysoké postavy, maskovaní v obličeji si pod pohrůžkou násilí na firemní obsluze vynutili vydání finanční hotovosti v řádech několika set tisíců korun. Obsluha jim v obavě o svůj život a zdraví peníze vydala a lupiči pak objekt firmy opustili.
Jihočeští kriminalisté, kteří se případem loupežného přepadení zabývají, žádají o pomoc širokou veřejnost. Pokud jste se ve čtvrtek 4. března mezi 19:00 – 19:30 pohybovali v českobudějovické ulici Hlinská, poblíž benzinové čerpací stanice Agip a všimli jste si pohybu podezřelých osob nebo vozidel, prosím, kontaktujte policisty na lince 158 nebo na telefonním čísle 974 221 101.
VW GolfVW Golf
Policisté bezprostředně po oznámení loupežného přepadení provedli uzávěru krajského města a blízkého okolí. Na pomoc při pátrání po podezřelých osobách byl vyslán i policejní vrtulník s termovizí, bez kladného výsledku.
Zhruba 30 minut po spáchání loupežného přepadení byl na linku 158 oznámen požár osobního automobilu VW Golf, provedení kombi, bílé barvy. Vozidlo bylo odstaveno asi 1,5 km za obcí Hrdějovice, směrem na obec Hluboká nad Vltavou. Kriminalisté se domnívají, že se jedná o vozidlo, které mohlo být použito při spáchání loupeže. Proto je zajímají informace, týkající se nejenom předmětného vozidla, ale i jeho pohybu po trase ulic Rudolfovská, Okružní, Pražská, Nemanická a dále směrem na obec Hrdějovice až do Hluboké nad Vltavou. Pokud jste včera v 19:15 – 20:00 projížděli po uvedené trase a všimli jste si pohybu podezřelého vozidla bílé barvy VW Golf kombi, ozvěte se, prosím, na linku 158 nebo na telefonní číslo 974 221 101.
 
Jihočeské policejní statistiky od počátku letošního roku zaznamenaly přes 30 loupežných přepadení. Z uvedeného počtu se kriminalistům podařilo 13 případů objasnit. Z jejich zkušeností jednoznačně vyplývá, že na území našeho regionu soustřeďují pachatelé svoji pozornost především na benzinové čerpací stanice a obchody. K dalšímu nemalému počtu loupežných přepadení dochází na ulici. Nejvíce loupeží spáchali pachatelé ve středu a v pondělí, naopak nejméně v úterý a o víkendu. Ke spáchání trestného činu loupeže pachatele vede majetkový prospěch. Ve většině případů je motivem tíživá finanční situace, ztráta zaměstnání nebo existenční problémy. Stále častěji se kriminalisté setkávají s tzv. prvopachateli, to jsou osoby, které za sebou nemají žádnou trestnou minulost.
Při objasňování trestné činnosti kriminalistům mnohdy značnou měrou pomohou zdánlivě bezvýznamné informace Vás, občanů. Za Vaši všímavost a pomoc Vám patří naše uznání a dík!
 
Doposud se jihočeským kriminalistům nepodařilo objasnit loupež z 10. listopadu loňského roku, kdy krátce před 11:00 vstoupil do pobočky Raiffeisenbank na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích lupič. Ten si na pracovnici pobočky vynutil vydání finanční hotovosti a poté místo činu opustil.
Muž ve věku 35 – 50 let vstoupil v úterý 10. listopadu 2009 do pobočky banky pět minut před 11:00. Je 175 cm vysoké, silné postavy. V době loupežného přepadení měl na hlavě klobouk černé barvy a na očích brýle s čirým sklem a tmavými obroučkami. Na sobě měl světlou košili a delší černou bundu na boky s mohutným límcem, modré rifle a černé polobotky. Přes levé rameno nesl textilní sportovní tašku modré barvy. Mluvil česky bez přízvuku. Objekt pachatel opustil osm minut po 11:00, kdy v ruce nesl pytel nebo igelitovou tašku zelené barvy. Šetřením kriminalisté zjistili, že muž opustil budovu banky a odešel směrem k Piaristické ulici a pokračoval přes Piaristické náměstí. Tady zatím jeho stopy končí. Nelze vyloučit ani skutečnost, že zde pachatel nasedl do vozidla a odjel. Bankovní dům vypsal odměnu půl miliónu korun za informace vedoucí k dopadení pachatele.

 

Kriminalisté v souvislosti s tímto případem přivítají jakékoliv informace, které by jim mohly pomoci k objasnění případu a dopadení pachatele. Volejte buď na policejní linku 158 nebo na telefon 974 221 101.
 
komisař Jana Hlavínová, 5. 3. 2010, pisjc@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem