Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Loupežné přepadení se střelnou zbraní

Kriminalisté z pražské Palmovky zadrželi dva cizinci, kteří se dopustili loupežného přepadení na pětadvacetiletém poškozeném. V Praze 9 se pod pohrůžkou krátké střelně zbraně zmocnili jeho mobilního telefonu. Kriminalisté se domnívají, že toho má dvojice na svědomí více. Prosíme případné další poškozené, kteří byli rovněž těmito cizinci na fotografiích okradeni, aby se přihlásili na linku 158, nebo na email: orp3.skpv.ook2@pcr.cz. 

Kriminalisté 2. oddělení Prahy III se od počátku roku zabývali loupežným přepadením, kterého se dopustili dva muži v Tupolevově ulici, v Praze 9, kde po záminkou koupě mobilního telefonu vylákali mladého muže. Jaké však bylo jeho překvapení, když na něj dva cizinci, poté co zjistili, že se jedná o dražší mobilní telefon, vytáhli krátkou střelnou zbraň a pod její pohrůžkou se telefonu zmocnili a z místa utekli. Kriminalisté operativní činností záhy zjistili totožnost obou cizinců, kteří se loupeže dopustili a jejich místo pobytu. Oba podezřelé ve středu zadrželi za užití donucovacích prostředků v Praze 10, a to zejména z toho důvodu, že starší z mužů se v bytě snažil dostat k ledvince, kde měl ukrytou krátkou střelnou zbraň. Kriminalisté z Palmovky proto při zákroku použili hrozbu střelnou zbraní a hmaty a chvaty, s jejichž pomocí muže s pacifikovali. I při zadržení druhého z pachatelů bylo užito donucovacích prostředků, neboť byl na místě předpoklad, že i tento je ozbrojen střelnou zbraní. U jednoho ze zadržených byly po zadržení nalezeny omamné a psychotropní látky ve větším množství.

V rámci domovní prohlídky nalezli kriminalisté zbraň, množství mobilních telefonů, odcizené osobní doklady a další důkazní prostředky vypovídající o tom, že se podezřelí muži dopustili obdobné trestné činnosti v několika desítkách případů na celém území České republiky.

 Policejní komisař následně zahájil trestní stíhání obou mužů pro spáchání zvlášť závažného zločinu loupež a zároveň podal návrh na vzetí obou obviněných do vazby. Oběma obviněným hrozí trest odnětí svobody v délce deseti let a již v tuto chvíli je jisté, že se po vyhodnocení důkazních materiálů a zpracování znaleckých posudků z oborů chemie či balistiky rozšíří obvinění o další trestné činy.

Způsob spáchání byl vždy stejný, reakce na prodej mobilního telefonu, domluvení schůzky a na schůzce odcizení předmětného telefonu prodávajícímu, ať už s vyhrožováním zbraní či násilím. Vzhledem k uvedenému se policisté obracejí k veřejnosti s žádostí, aby se poškození, kteří byli rovněž těmito cizinci na fotografiích okradeni přihlásili na linku 158, nebo na email: orp3.skpv.ook2@pcr.cz.

por. Mgr. Violeta Siřišťová - 30. 1. 2023

Odkazy do noveho okna

foto obviněných

foto obviněných 

Detailní náhled

foto obviněných

foto obviněných 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem