Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Loupežná vražda v Horusicích - nové informace

Jihočeští kriminalisté sdělili na dnešní tiskové konferenci zásadní obrat ve vyšetřovaném případu ze září roku 2015, kdy pachatelé přepadli firmu v Horusicích, následkem jejich brutálního útoku zemřeli dva muži. 

O tomto víkendu obvinili jihočeští kriminalisté dva cizince (1980 a 1984) a to ze zločinu dvojnásobné loupežné vraždy, pokusu vraždy a zločinu těžkého ublížení na zdraví, ublížení na zdraví a porušování domovní svobody.

Zadržení podle dosud zjištěných skutečností, po vzájemné domluvě a naplánování, přepadli ve středu 16. září 2015 večer rodinnou firmu v Horusicích. Při přepadení brutálním mlácením donutili majitele domu vydat několik set tisíc korun. Při přepadení vyhrožovali poškozeným střelnou zbraní, napadené svázali a dva muže ztloukli zvlášť surovým způsobem, oba na následky brutálního útoku zemřeli. Ostatním přepadeným způsobili zranění těžká a lehká. Napadení utrpěli také závažná psychická traumata, jejich následky mohou přetrvávat do konce života.

Na objasnění této vraždy pracoval rok a půl tým kriminalistů. Tým se pravidelně schází, vyhodnocuje dosavadní úkony a stanovuje další postup. Započítáme-li i realizaci, respektive zadržení pachatelů, domovní prohlídky i prohlídky nebytových a jiných prostor, pracovalo na tomto případu několik stovek policistů.

Policisté chtějí všem kolegům poděkovat za spolupráci a také děkují všem, kteří reagovali na policejní výzvy. Rovněž doufají, že tato zpráva přinese rodině alespoň částečnou satisfakci za všechny hrůzy, kterými si musela projít.  

Kriminalisté během vyšetřování ztotožnili a vyslechli zhruba šest set osob. Většinou šlo o řidiče projíždějících vozidel, ale také o místní osoby, pracovníky z okolí, klienty rodinné firmy a pod.. Prověřovali také stovky operativních informací a zapojili do pátrání i zahraniční kolegy v rámci mezinárodní policejní spolupráce, a to v minimálně pěti státech.

Kriminalisté prověřili desítky informací od občanů, kteří reagovali na opakované výzvy policistů k tomuto případu.

Kriminalisté a specialisté z laboratoří zajistili a zpracovali desítky stop. Každé svědectví, se kterým se občané na zveřejněné výzvy obraceli na policisty, bylo prověřeno.

Obviněné muže a také několik dalších podezřelých zadrželi kriminalisté na území republiky, mimo Jihočeský kraj. Obviněni byli dva muži, oba jsou v současné době již ve vazbě.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

27. března 2017

Odkazy do noveho okna

Realizace případ Horusice I

Realizace případ Horusice I 

Detailní náhled

Realizace případ Horusice II

Realizace případ Horusice II 

Detailní náhled

Realizace případ Horusice  III

Realizace případ Horusice III 

Detailní náhled

Realizace případ Horusice  IV

Realizace případ Horusice IV 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem