Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Loňská hromadná nehoda na dálnici D1 byla policejním orgánem odložena

BENEŠOVSKO – Při tragické dopravní nehodě zahořela cisterna a několik dalších vozidel. 

O vážné dopravní nehodě, ke které došlo dne 13. října loňského roku ve večerních hodinách na 49. km dálnice D1, jsme již informovali zde. Řidič cisterny převážející palmový olej dostal s vozidlem kolizi, převrátil se na bok a začal hořet. Následně do tělesa cisterny narazila další čtyři osobní vozidla, u nichž došlo také ke vznícení. Dopravní nehoda si vyžádala jednu oběť a několik zraněných.

Příčina a veškeré další okolnosti této události byly v šetření benešovských kriminalistů, kteří  se specializují na vyšetřování dopravních nehod. V průběhu vyšetřování bylo policejním orgánem zadáno vyhotovení několika znaleckých posudků, mimo jiné bylo vyžádáno vypracování odborného vyjádření z Kriminalistického ústavu Praha, vyžádán znalecký posudek analýzy průběhu dopravní nehody z ČVUT Praha a také odborné vyjádření HZS Středočeského kraje. Ze znaleckých zkoumání vyplynulo, že došlo k explozi přední pneumatiky nákladní jízdní soupravy (s návěsem cisterny), následkem toho řidič nákladního vozidla vybočil s jízdní soupravou doleva, převrátil se s nákladním vozidlem na pravý bok a došlo ke kolizi se středovými svodidly. Zkoumáním bylo zjištěno, že příčinou úniku vzduchu z pneumatiky a následné exploze byl vražený cizí předmět (vrut šroubu), který pneumatiku propíchl. To vedlo k poškození pneumatiky bez možného vlivu řidiče, které  způsobilo dopravní nehodu jízdní soupravy. Po roztržení pneumatiky kola se stalo nákladní vozidlo neovladatelné. Po havárii jízdní souprava vytvořila náhlou a neočekávanou překážku a ostatní řidiči nemohli střetu s ní zabránit.

Po vyhodnocení všech okolností a na základě odborného a znaleckého vyjádření vyšetřovatel dopravní nehody dospěl k opodstatněnému závěru, že příčinou dopravní nehody byl náhlý defekt pneumatiky kola nákladního vozidla, který jeho řidič nemohl nijak korigovat, a proto se rozhodl věc podle trestního řádu odložit, neboť nejde o podezření z trestného činu.

por. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
1. září 2020

vytisknout  e-mailem