Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Letošní festival proběhl klidně

KRAJ VYSOČINA: Dva zadržení zloději odešli od soudu s trestem 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ukončili v neděli 29. července ve 13.00 hodin bezpečnostní opatření, které realizovali v  rámci multikulturního festivalu Sázavafest 2018. Letošní ročník festivalu proběhl klidně se obešel bez mimořádných událostí, a to přesto, že na festival postupně zavítalo několik desítek tisíc návštěvníků.

V průběhu celého festivalu jsme nemuseli řešit žádný násilný trestný čin. Dokumentujeme pouze dva trestné činy majetkového charakteru. K prvnímu případu vniknutí do několika stanů došlo v pátek 27. července časně ráno kolem čtvrté hodiny. Na základě záběrů kamerového systému policejního monitorovacího vozidla, které bylo zařazené do bezpečnostního opatření se zaměřením na stanové městečko, byly zjištěny dvě podezřelé osoby, které se nacházely mezi postavenými stany. Tyto osoby se pohybovaly v okolí stanů a následně do několika stanů vnikly. Na místo byly okamžitě vyslány dostupné policejní hlídky. Policisté na místě zadrželi dva podezřelé muže ve věku 24 let a 29 let. Jednalo se o cizí státní příslušníky, kteří pobývali na území Kraje Vysočina z důvodu výdělečné činnosti. Při zadržení těchto osob policisté použili donucovací prostředky – hmaty, chmaty a pouta. Zadržené muži byli převezeni do policejní cely. Případ si převzali kriminalisté z oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Havlíčkův Brod. Kriminalistům se podařilo prokázat, že dvojice postupně vnikla do pěti stanů, kde majitelům způsobila škodu ve výši 51 500 korun. Zloděje zajímaly především peníze. Když v odcizeném zavazadle peníze našli, tak je sebrali a zavazadlo s ostatními osobními věcmi vrátili zpět do  stanu. Do stanu zloději  vnikli i přesto, že uvnitř spali návštěvníci festivalu.

Kriminalisté v této  trestní věci vedli zkrácené přípravné řízení a oběma mužům ještě tentýž den sdělili podezření ze spáchání přečinů porušování domovní svobody a krádeže vloupáním. Dvojice pachatelů ještě v pátek večer stanula před okresním soudem v Havlíčkově Brodě. Okresní soud oba muže uznal vinnými a odsoudil je  k trestu odnětí svobody v trvání devíti měsíců s podmínečným odkladem na dva roky a k vyhoštění z území České republiky na dobu čtyř let. 

V průběhu pátečního časného rána jsme přijali oznámení o krádeži kabelky, kterou měl ženě odcizit neznámý pachatel.  Ke krádeži mělo dojít kolem druhé hodiny ráno na ulici Školní ve Světlé nad Sázavou. Neznámý pachatel  odcizil ženě bez užití násilí kabelku s věcmi a platební kartou. Kabelku měla její majitelka zavěšenu na rameni. Krádeží vznikla majitelce škoda ve výši téměř čtyři tisíce korun.

Během doby konání festivalu policisté zkontrolovali 221 osob a 133 vozidel. V průběhu celého bezpečnostního opatření policisté zjistili 159 přestupků, z nichž se ve 158 případech jednalo o přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, v jednom případě šlo o přestupek proti veřejnému pořádku. Z uvedeného počtu pět přestupků nebylo možné vyřešit na místě, policisté proto přestupky zadokumentovali a tyto přestupky budou oznámeny příslušnému správnímu orgánu k projednání. Velice pozitivní je skutečnost, že při prováděných silničních kontrolách policisté nezjistili u žádného řidiče motorového požití alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek. Nemuseli řešit žádné výtržnosti nebo jiné narušování veřejného pořádku.

Policisté zjistili v sobotu v noci jednoho podnapilého cyklistu. Ten navíc neměl v noci  v pořádku povinné osvětlení jízdného kola.  Policejní hlídka z dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod v obci Závidkovice na silnici II/347 u zastávky autobusu  zastavila před půlnocí cyklistu, který jel ve směru od obce Světlá nad Sázavou na obec Dolní Město. Cyklista jel na jízdním kole po středu vozovky při jízdě za snížené viditelnosti neužil přední bílé světlo a zadní červené světlo. Při následné dopravní kontrole policisté vyzvali cyklistu k provedení dechové zkoušky, jejíž výsledek byl pozitivní - 1,73 promile v dechu cyklisty. Při opakované dechové zkoušce činila naměřená hodnota 1,80 promile alkoholu v dechu. Policisté přestupek zadokumentovali a předají jej k vyřešení místně příslušnému správnímu orgánu.

V souvislosti s letošním ročníkem festivalu ve Světlé nad Sázavou jsme věnovali maximální pozornost přípravě a poté také realizaci bezpečnostního opatření a ve spolupráci s pořadatelskou službou jsme nastavili jasná a přísná bezpečnostní pravidla pro vstup návštěvníků dovnitř areálu zámeckého parku. Policejní opatření bylo zaměřeno zejména na ochranu měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací osob a v neposlední řadě na veřejný pořádek a bezpečnost v dopravě. Motorizované i pěší policejní hlídky věnovaly po celou dobu festivalu v průběhu dne i noci maximální pozornost dohledu nad veřejným pořádek v centru města, v místech kolem zámeckého parku a kolem parkoviště a stanového městečka. Policisté pořádkové, dopravní a cizinecké policie pak zaměřovali svoji pozornost na odjezdové trasy ze Světlé nad Sázavou, a to zejména na kontrolu řidičů, zdali neusedli na volant pod vlivem alkoholu.

Do letošního bezpečnostního opatření se zapojili policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří zajišťovali zvýšený výkon služby v místě konání festivalu nejen v průběhu dne, ale především v nočních hodinách, a to po celou dobu trvání festivalu. Ve čtvrtek večer jsme začali přímo v místě konání festivalu využívat vlastní speciální monitorovací vozidlo. Monitorovací a záznamová technika, kterou je vozidlo vybaveno, nám umožnila sledovat situaci ve stanovém městečku, ale také na místech, která byla určena pro parkování účastníků festivalu.

Dnes ukončené policejní bezpečnostní opatření bylo velmi úspěšné a policisté  všech služeb výkon služby na festivalu zvládli na výbornou, když úspěšná byla především jejich preventivní činnost. Situaci na místě festivalu a pohyb případných podezřelých osob monitorovali také policisté kriminální policie. Na místě byli přítomni v průběhu dne i v noci také policejní psovodi. V místě festivalu jsme nepohřešovali žádnou osobu a ve Světlé nad Sázavou nemusela být v průběhu konání festivalu realizována žádná pátrací akce.

Po vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace bylo opatření dnes odpoledne ve 13.00 hodin ukončeno. Ve městě byl poměrně klid a dohled nad situací v místě převzali v rámci běžného výkonu služby policisté z obvodního oddělení Světlá nad Sázavou a výkon služby v místě posílili jejich kolegové z obvodního oddělení v Chotěboři.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
30. červenec 2018

vytisknout  e-mailem