Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Léto "přeje" nejen stavbařům

JABLONECKO – Policisté ve Smržovce vyšetřují krádeže stavebního materiálu. 

Letní měsíce jsou vhodné nejen k rekreaci, sportovnímu vyžití a kulturním akcím, ale také pro stavitelské práce. S nákupem stavebního materiálu si však pachatelé v okolí Smržovky nelámou hlavu. Jen o předchozím víkendu policisté na Smržovce evidují dva případy krádeží z rozestavěných objektů. V prvním případě pachatel odcizil plastová okna z rekonstruovaného domu v Nové Vsi a způsobil škodu ve výši 23tisíc korun.

Ve druhém případě, prakticky ve stejném období předcházejícího víkendu a taktéž v rekonstruovaném objektu, byly odcizeny elektrické kabely za téměř 77tisíc korun. Společný jmenovatel je v podstatě shodný. Dostatečně nezajištěné domy v rekonstrukci, stavební materiál či stavební doplňky.

Policisté v těchto případech zahájily úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což v případě vypátrání a následného odsouzení, pachateli může hrozit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Policisté doporučují, aby majitelé, kteří se rozhodnou rekonstruovat či stavět nový dům, jej řádně zabezpečili proti vniknutí nežádoucích osob. Aby již před započatými pracemi brali v potaz vhodné způsoby, které zabrání případným krádežím. Ať jsou to například detektory, zvukové hlásiče nebo jen bytelné visací zámky se zapuštěnými petlicemi. Prevencí mnohdy bývá již jen to, aby cenné věci, jako je například elektronářadí, uschovávali majitelé na bezpečná místa nebo je vůbec neponechávali na staveništích. Požádejte také rodinné příslušníky nebo sousedy, aby Vám na objekt dohlédli a okamžitě Vás informovali o pohybu cizích osob na místě nebo o jakýchkoli podezřelých okolnostech.
Vždyť vhodná prevence v bezpečnosti o majetek, by měla být nedílnou součástí ochrany soukromého vlastnictví.

28. 7. 2017
por. Bc. Robovský Vojtěch
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem