Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Léto končí a s ním i suché vozovky

PROSTĚJOVSKO - Řidiči se musí přizpůsobit podzimním podmínkám provozu. 

S končícím létem a s tím související vyšší četností atmosférických srážek a postupně se snižujícími teplotami se řidiči musí připravit i na změnu stavu a povahy vozovek. Než přijdou první mrazíky, snad bude ještě alespoň několik týdnů trvat, přesto již dnes musíme k vozovkám a jízdě po nich přistupovat s vyšší opatrností. Své by o tom mohli říci čtyři řidiči, kteří havarovali během uplynulého víkendu na silnicích na Prostějovsku.

K první nehodě došlo v sobotu v 11:00 hodin na silnici z obce Kralice na Hané do obce Vrbátky. Šestadvacetiletá řidička automobilu značky Renault při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobila rychlost a styl jízdy stavu a povaze vozovky a s vozidlem vyjela mimo komunikaci, kde čelně narazila do stromu. Dvě osoby byly při havárii lehce zraněny. Výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na 41 tisíc korun.

V 19:00 hodin stejného dne pak dvacetiletý řidič Volkswagenu Golf při jízdě u obce Dzbel dostal na mokré vozovce smyk a s vozidlem vyjel vpravo mimo komunikaci. Tam se vozidlo převrátilo na střechu a v této poloze se zatavilo. Při havárii byla lehce zraněna dvacetiletá spolujezdkyně jedoucí na zadním sedadle. Ke zranění dalších osob nedošlo. Výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na 15 500 korun.

Ve tři hodiny v noci na neděli řídil jednadvacetiletý řidič v obci Mořice osobní automobil značky Honda. K mokré vozovce se přidaly ojeté pneumatiky. Výsledkem této kombinace byl smyk, vyjetí vpravo mimo vozovku a boční náraz do skříně plynoměru. Tato nehoda se obešla bez zranění osob. Výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na 12 tisíc korun.

K poslední dopravní nehodě na mokré vozovce došlo v neděli krátce po poledni mezi obcemi Malé Hradisko a Stínava. Šestadvacetiletý řidič Škody Felicie při projíždění pravotočivé zatáčky dostal smyk a přejel do protisměru. Tam se bočně střetl s protijedoucím osobním automobilem značky Renault. Při střetu byl lehce zraněn řidič Renaultu. Ten byl po nehodě přepraven do prostějovské nemocnice k vyšetření. Ke zranění dalších osob nedošlo. Výše způsobené hmotné škody byla v tomto případě předběžně vyčíslena na 40 tisíc korun.

U všech řidičů alkohol vyloučily provedené dechové zkoušky. Po prohlídce technického stavu a poškození, policisté u všech vozidel, s výjimkou Renaultu uvedeného u poslední nehody, na místě zadrželi osvědčení o jejich registraci.

Přesné příčiny, okolnosti i míra zavinění dopravních nehod jsou v současnosti předmětem dalšího policejního šetření, nicméně je vysoce pravděpodobné, že na jejich vzniku měla významný podíl i neopatrnost řidičů při jízdě na mokré vozovce. Ti jsou tak nyní podezřelí z přestupků dle zákona o silničním provozu.

por. Mgr. František Kořínek

18. září 2017

Odkazy do noveho okna

DN Mořice

DN Mořice 

Detailní náhled

DN Malé Hradisko

DN Malé Hradisko 

Detailní náhled

DN Malé Hradisko

DN Malé Hradisko 

Detailní náhled

DN Kralice

DN Kralice 

Detailní náhled

DN Kralice

DN Kralice 

Detailní náhled

DN Dzbel

DN Dzbel 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem