Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Lest "vnuk" tentokráte nevyšla

Karviná - pachatel vydávající se za vnuka, požadoval 150 tisíc korun 

Lest „vnuk“ tentokráte nevyšla

Známou lstí se neznámý pachatel pokusil z poškozené vylákat částku 150 tisíc korun.

Během sobotního dopoledne pachatel telefonicky kontaktoval šestasedmdesátiletou ženu z Karviné na její pevnou linku a vydával se za jejího vnuka. Uváděl, že je u advokáta, se kterým řeší koupi nemovitosti a potřebuje půjčit výše zmiňovanou částku. Dodal, že si pro peníze pošle svého kamaráda, jelikož se on sám pro ně nemůže dostavit. Seniorka však obratem kontaktovala svou dceru a k předání financí tak nedošlo.

Policisté skutek evidují jako přečin podvodu ve stádiu pokusu.

Legenda „vnuk“ patří k nejznámějším a nejpoužívanějším lstím. Většinou telefonát začíná slovy „ahoj dědo, ahoj babi....“ Důvěřivý senior osloví volajícího jménem svého vnuka a ten obratem začíná s příběhem o tom, že se nachází v nouzi a nutně potřebuje peníze. Současně uvádí, že se však pro hotovost nemůže dostavit osobně a tak pošle svého kamaráda.

Seniorům v těchto případech radíme, aby si takový telefonát ihned zpětně ověřili u vnuka, který původně volal, případně kontaktovali nejbližší příbuzné tak, jako tomu bylo ve výše popsaném případě. Pokud zjistí, že nevolal nikdo z rodiny, obratem událost oznámit na Policii ČR na linku 158. To platí i v případě, že se nepodařilo rodinu zpětným telefonátem kontaktovat. Nejen o této fintě podvodníků, ale i o dalších způsobech trestné činnosti, páchané na seniorech informuje kniha Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje ČERNÁ KRONIKA aneb ze soudních síní - http://www.policie.cz/clanek/cerna-kronika-aneb-ze-soudnich-sini.aspx

Tisková zpráva ze dne 20. srpna 2018

Bc. Miroslav Kolátek
oddělení tisku a prevence

vytisknout  e-mailem