Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Lesní zvěř na silnici ohrožuje motoristy

ČESKOLIPSKO - Řidiči volkswagenu vběhlo pod kola stádo divočáků. 

V průběhu neděle vyjeli dopravní policisté na Českolipsku celkem k pěti dopravním nehodám, které zavinila lesní zvěř. Nejkurióznější z nich se stala kolem 18. hodiny na silnici první třídy u obchvatu Dubé. Řidiči osobního vozidla tovární značky Volkswagen Golf jedoucího od Jestřebí na Mělník, vběhlo do jízdní dráhy stádo divočáků. Střet s nimi, kterému nemohl nijak zabránit, nepřežili tři z nich. Řidič se naštěstí nezranil. Škodu na vozidle policisté odhadli na 30 000 korun.jeden z uhynulých divočáků

Na stejném úseku a ve stejném čase se střetl s divokým prasetem i řidič osobního vozidla značky Ford Focus. Nehoda se obešla bez zranění řidiče, na autě zůstala desetitisícová škoda a viník nehodu nepřežil. O hodinu dříve se na obchvatu Nového Boru nevyhnul srážce s divočákem také řidič Seatu Leon. Žádné zranění neutrpěl, ale škoda na autě činí nejméně 50 000 korun. Prase z místa nehody tentokrát uteklo.

Další dva střety s lesní zvěří zavinily srnky, a to na Mimoňsku a poblíž obce Okrouhlá na Novoborsku. Srny nehody nepřežily, hmotné škody na vozidlech činí celkem 30 000 korun.

Dopravní policisté v této souvislosti apelují na řidiče, aby v úsecích, kde je možné výskyt lesní zvěře předpokládat, věnovali řízení zvýšenou pozornost a také snížili rychlost vozidla. Budou tak moci na ni lépe reagovat.

Zvěř v blízkosti silnice nejčastěji signalizují její světélkující oči.  V takovém případě je nutné ztlumit dálková světla, která  ji oslepují, okamžitě snížit rychlost a připravit se na případné brždění. Když zvíře neuteče, zkuste ho zaplašit zatroubením.

Pokud je střet už nevyhnutelný, sešlápněte brzdový pedál a zvolte čelní střet se zvířetem, poněvadž jakékoliv uhýbací manévry jsou velmi riskantní a mívají pro posádku vozu fatální následky.

13. 11. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

volkswagen po střetu se třemi divočáky

volkswagen po střetu se třemi divočáky 

Detailní náhled

jeden z uhynulých divočáků

jeden z uhynulých divočáků 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem