Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

"Lekli jste se?" na Rychnovsku

Na parkovištích v Kostelci nad Orlicí 

Preventivní kampaň „Lekli jste se?“ proběhla ve čtvrtek 4. srpna 2011 i na Rychnovsku. Preventisté se spolu s hlídkou policistů Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí  vypravili na místní parkoviště mezi benzinovou čerpací stanici a jeden z marketů, kde každý den parkuje mnoho řidičů. Bohužel, najdou se mezi nimi i nepozorní či lehkovážní, kteří ve spěchu zapomenou zabezpečit svá vozidla proti krádeži. Přestože mají téměř všichni svá auta řádně uzamčena, v nich ponechávají uloženy cenné předměty (fotoaparáty, peněženky, příruční tašky na doklady, aktovky, notebooky aj.). Takto viditelně odložené věci jsou pro zloděje přímo výzvou k odcizení. Doposud aktuální varující slogan, že "auto není trezor", bohužel stále mnoho řidičů ignoruje.
Nepozornost a lehkovážnost posádek vozidel  byly jedním z důvodů, proč v rámci projektu „Rok zabezpečení vozidel“ vznikla preventivní kampaň "Lekli jste se ?", jejímž smyslem je zejména upozornit řidiče na rizika spojená s krádežemi věcí z vozidel. A to netradiční formou, kdy na skla vozidla, za nimiž jsou viditelně ponechána zavazadla, telefony, odnímatelné audiozařízení nebo jiné cennosti policisté umístí snadno odnímatelnou fólii s ilustrativním vyobrazením popraskaného skla, která by měla lehkovážného řidič názorně varovat, jak by to mohlo dopadnout, pokud by se zloděj při vloupání do auta pokoušel dovnitř vniknout právě přes sklo.
Během čtvrtečního prázdninového dopoledne objevili kostelečtí policisté hned několik vozidel, která nebyla správně zajištěna proti krádežím a která by jistě pozornost zlodějů upoutala. Za předním sklem si jeden z řidičů zapomněl příruční tašku, v jiném voze byla na sedadle spolujezdce odložena aktovka, další cestovatelé si zase s sebou na nákupy nevzali fotoaparát, a tak ho nechali viditělně položený ve voze. V jednom případě řidič možná ve spěchu nechal pootevřené své okénko. Na nepozorné řidiče policisté s preventistkou počkali a fólii s "pavučinkou" a další informativní materiály jim s upozorněním a doporučením k větší obezřetnosti předali. Řidiči přijímali informace pozitivně, s úsměvem a někteří i s překvapením.  Například při vysvětlení, že někdy jejich "vystavené zboží" zloději ani nestihnou ukrást, ale několikatisícovou škodu za rozbité sklo u aut jim jako "pozdrav" zanechají.
Proto policisté všem, kteří nejen osobními vozidly cestují, doporučují, aby v nich pokud možno nic neponechávali . Pokud je nutné ve vozidle něco ponechat, je vhodné předměty umístit alespoň do zavazadlového prostoru, či úložného prostoru palubní desky, nebo jen přikrýt dekou na zadní sedačce. Lepší je také sejmout čelní panel z autorádia nebo navigace. Riziko krádeže se tak sníží, protože zloděje na první pohled nic viditelného nepřiláká.

Statistika:
Rychnovští policisté zadokumentovali v první polovině roku 2011 (od 1. 1. 2001 do 30. 6. 2011) celkem 53 případů krádeží věcí z motorových vozidel, jejich součástek a pohonných hmot.

Prevence:
Projekt "Rok zabezpečení vozidel"

por. Mgr. Alena Kacálková
5. srpna 2011
 

Odkazy do noveho okna

Auto není trezor

Auto není trezor 

Detailní náhled

Ilustrační folie na sklo

Ilustrační folie na sklo  

Detailní náhled

Rozbité sklo ?

Rozbité sklo ? 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem