Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Lékařské recepty si upravovala podle svého

KRAJ: Během čtyř měsíců s manželem odebrala 460 balení léků proti chřipce. 

 

Na další pracovnici lékárny se zaměřili kriminalisté ze 3. oddělení Odboru obecné kriminality. Na začátku šetření byla informace od Státního úřadu pro kontrolu léčiv, ze které vyplývalo podezření, že jednačtyřicetiletá provozovatelka brněnské lékárny nedovoleným způsobem nakládá s léčivými přípravky. Prověřováním pak kriminalisté zjistili, že lékárnice na zákazníky předkládané recepty připisovala další položky, které pacientům jejich ošetřující lékař nepředepsal. Dopsané léky – zejména hypnotika a uklidňující přípravky Lexaurin, Stilnox či Zolpinox, pacientům nevydala. Lékaři, kteří původní recepty vydali, policistům potvrdili, že jejich předpisy vždy obsahovaly pouze jednu položku a byly vytištěné z počítače. To však provozovatelce lékárny nevadilo a pod přípravek natištěný na receptu klidně rukou dopsala další léčiva. Od připisování léků ji neodradilo ani to, když byl původní recept proškrtnutý – co potřebovala, připsala i přes tuto čáru.

Kriminalisté ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv také zjistili, že lékárnice řádně nezaevidovala téměř tisíc balení léku Modafen a Nurofen Stopgrip, kdy tato léčiva od distributorů převzala, ale nenaskladnila do lékárny. Tyto dva přípravky s obsahem pseudoefedrinu také připisovala na recepty, aniž je pacientům vydala, a společně se svým manželem odebírala tato léčiva na svá jména či rodná čísla i několikrát denně. Společně tak v rozporu s právními předpisy upravujícími podmínky pro vydávání těchto přípravků manželé za čtyři měsíce odebrali 460 balení těchto léků proti chřipce. Obviněná vzhledem ke svému odbornému vzdělání a profesi musela vědět, že z takového množství léků lze vyrobit značné množství metamfetaminu – tzv. pervitinu.

Žena už se do křížku se zákonem dostala v roce 2008, kdy vystavovala fiktivní lékařské recepty. Tehdy soud podmíněně zastavil její trestní stíhání. Kriminalisté ji včera obvinili ze spáchání přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a ze zločinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Obviněná žena je stíhána na svobodě a hrozí jí trest odnětí svobody až na deset let.

 

mjr. Petra Vedrová, 26.1.2012

vytisknout  e-mailem