Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Lékař podvodník - další obvinění

Jihočeští kriminalisté sdělili další obvinění lékaři z táborského zdravotnického zařízení, tentokrát si u jednoho pacienta pomohl k 10 000 000 korun. 

Loňský případ pod názvem „Černá vrána mezi lékaři“ má své mimořádné pokračování.

Pro připomenutí: „Jihočeští kriminalisté již v červenci roku 2016 obvinili jednoho lékaře z Táborska z podvodu za 10 000 000 korun. Lékař kalkuloval s neznalostí dvou desítek pacientů, když navyšoval počty aplikovaných léků a podváděl zdravotní pojišťovnu.“

To však ještě nikdo netušil, že při rozplétání lékařova podvodu, narazí jihočeští  kriminalisté - specialisté, zabývající se závažnými hospodářskými, bankovními a jinými sofistikovanými podvody, na pacienta, u kterého si lékař „pomohl“ během deseti let k více jak 10 000 000 korun. V těchto dnech byl tedy lékař podvodník obviněn z dalšího, zvlášť závažného zločinu podvodu.

Jak vše proběhlo? Lékař jako osoba samostatně výdělečně činná a jako spolumajitel zdravotnického zařízení na Táborsku, v úmyslu se obohatit a získat majetkový prospěch, zneužil svého postavení lékaře a za péči o jednoho jediného pacienta vyúčtoval podvodně zdravotní pojišťovně finanční částku, za nákup léčiva Octanine a jeho aplikace, ve výši více jak 10 000 000 korun. Lék účtoval za maximální možnou sazbu dle tabulek státního ústavu pro kontrolu léčiv, ačkoliv dle smlouvy se zdravotní pojišťovnou věděl, že musí vykazovat částky, za které nakoupil od dodavatelů. Navíc si také počty jako nakoupených léků navýšil o zhruba 1 600 kusů. Vykázal také kolem šestnácti set neprovedených aplikací tohoto léku pacientovi.

Jak kriminalisté zjistili, využil svého dlouhodobě nemocného pacienta, předpokládal, že ten bez odborných znalostí a ve vážném zdravotním stavu nebude schopen registrovat počty ani aplikace léků.

Zdravotní pojišťovně tak úmyslně způsobil škodu velkého rozsahu a to již uvedených 10 milionů korun. V případě odsouzení by tomuto lékaři, který nedělá čest své náročné profesi, mohl hrozit trest odnětí svobody ve výši pěti až deseti let.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

Starší tisková zpráva:

http://www.policie.cz/clanek/cerna-vrana-mezi-lekari.aspx

vytisknout  e-mailem