Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Led z kamionu poškodil čelní sklo protijedoucího automobilu

JIČÍNSKO – Nehoda se naštěstí obešla bez vážného zranění. 

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020O tom, jaké veliké nebezpečí představuje neočištěné vozidlo od sněhu a ledu, jsme Vás již v minulosti několikrát informovali. V úterý 24. března krátce před osmou hodinou ranní na silnici I. třídy číslo 16 u Nové Paky se o tom osobně mohl přesvědčit spolujezdec z osobního motorového vozidla Škoda Superb.

Posádka osobního automobilu jela v uvedenou dobu ve směru od Nové Paky na Jičín. V klesání za benzínovou čerpací stanicí proti nim jelo nákladní vozidlo Scania s návěsem, které řídil čtyřiapadesátiletý řidič. Na nákladní soupravě se v tu dobu nacházel poměrně silný led, který se za jízdy uvolnil a dopadl přímo na čelní sklo uvedeného protijedoucího vozidla. Přitom došlo k lehkému zranění spolujezdce z osobního automobilu. Případný alkohol u obou řidičů vyloučila provedená orientační dechová zkouška. Celková škoda je předběžně vyčíslena na částku 70 tisíc korun.

Novela zákona č.361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, nám jednoznačně říká, že řidiči musí před jízdou odstranit z vozidla i samotného nákladu kusy ledu a sněhu, které by se mohly během jízdy uvolnit.

V praxi to znamená, že si před vyjetím očistíme všechna skla na vozidle i ta zadní a zpětná zrcátka, střechu vozu, návěs či vlek a v úvahu připadá i čepice sněhu na kapotě.  Pokud řidič vozidlo řádně neočistí, vystavuje se tak blokové pokutě až 2000 Kč a sankci do 2500 Kč ve správním řízení. Okolní státy rovněž pamatují na to, že řidič musí z vozidla dobře vidět, a za jízdu s neočištěným autem mají stanoveny poměrně přísné sankce.

Většina řidičů se naučila správně očistit své vozidlo od sněhu či námrazy a vyjíždí připraveni. Stále však někteří motoristé pro očištění vozu používají jen stěrače, což v zimních podmínkách nezaručuje dostatečný výhled a ohrožuje to ostatní na silnici. Dle statistik vyplývá, že v průběhu zimy řeší dopravní policisté na území okresu Jičín zhruba deset dopravních nehod v souvislosti s neočištěným vozidlem. Zároveň v příkazním řízení na místě je řešeno zhruba padesát řidičů, kteří si na svém vozidle ponechají led se sněhem.

Co nám tedy říká český zákon?

Řidič nesmí:
i) řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran,
j) řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

nprap. Aleš Brendl
25. března 2020; 12:50

Odkazy do noveho okna

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020 

Detailní náhled

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020 

Detailní náhled

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020 

Detailní náhled

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020

DN Nová Paka ze dne 24. 03. 2020 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem