Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

„Lady PRO 2009“ získala vedoucí oddělení mravnosti

Prestižní ocenění „Lady PRO 2009“ získala v těchto dnech mjr. PhDr. Alena Kolářová, vedoucí 3. oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. V pátek dne 27. listopadu 2009 ji převzala ve Španělském sále Pražského Hradu.  

Čestný titul „Lady PRO“ je každoročně udělován ženám – profesionálkám v tom pravém slova smyslu, které ve své profesi, ať už na poli uměleckém, sportovním, uměleckém, či jiném, dosáhly mimořádných úspěchů a přitom si při své každodenní časově a odborně, mnohdy i fyzicky náročné práci dokázaly zachovat svou ženskost.
 
A o paní mjr. PhDr. Aleně Kolářové to platí dvojnásob. Je jednou, stále ještě z mála žen, která u policie zastává vedoucí místo. Spadá pod ni oddělení problematiky mravnostní trestné činnosti, trestné činnosti páchané dětmi a na dětech a drogové a internetové kriminality. U policie pracuje od roku 1975, takže má bohaté zkušenosti z policejní práce. Prošla si mnoha posty. Naposledy se zabývala problematikou násilné trestné činnosti včetně vyšetřování vražd. Po roce 2003, kdy došlo k reorganizaci uvnitř policie, byla jmenována do funkce vedoucí mravnostního oddělení, kterou zastává dodnes. Ve své činnosti spolupracuje s řadou ziskových i neziskových organizací, především Orgánem sociálně právní ochrany dětí, Linkou bezpečí, organizacemi zabývajícími se ohroženými dětmi, dětskými krizovými centry, apod. Pod patronátem má i speciální mateřskou školku v Praze 8. Je v úzkém kontaktu s celou řadou specialistů, sociálními pracovníky, dětskými psychology, psychiatry, státními zástupci, apod. Na její popud se v roce 2004 podařilo vybudovat speciální výslechovou místnost pro děti, první pracoviště v republice, kde bylo vytvořeno příznivější prostředí pro jednání s dětskou obětí, případně svědkem. Projekt byl velmi úspěšný, a tak začala vznikat analogická zařízení i v dalších místech země. V současné době jich funguje celkem 17.
 
K vyšetřování tak závažné a náročné problematiky, jakou je trestná činnost dětí a na dětech, je kromě určitého citu pro věc třeba také určitých odborných znalostí. Proto chce paní doktorka vybudovat systém celoživotního vzdělávání specialistů na tuto problematiku. Své dlouholeté zkušenosti z této oblasti by navíc později velmi ráda zpracovala ve formě odborné publikace. Dalším projektem, který by ve spolupráci s Orgánem sociálně právní ochrany dětí chtěla dotáhnout do konce, je projekt „Systém včasné intervence“, jehož garantem je Magistrát hlavního města Prahy. On-line propojení Policie ČR s ostatními právními subjekty by mělo zajistit rychlé a flexibilní využití informací o konkrétní osobě dítěte, které jsou pro policejní vyšetřování velkým přínosem.
 
Specializované pracoviště, na kterém paní doktorka působí, se ale orientuje i na odhalování a vyšetřování závažné trestné činnosti, v rámci které pachatelé využívají internetových sítí a dalších elektronických komunikačních prostředků. V minulém roce byl vytvořen pracovní tým VILMA, který měl za úkol odhalit trestnou činnost spočívající v držení a šíření dětské pornografie. Rozsáhlé a náročné rozpracování případu bylo ukončeno celorepublikovou akcí, která byla vyhodnocena jako velmi úspěšná.
 
Paní doktorka Kolářová je ve svém zaměstnání velkou profesionálkou. Přestože se své práci věnuje s plným nasazením, dokáže i relaxovat. Svůj mladistvý vzhled si udržuje pravidelným cvičením. V létě rekreačně běhá, jezdí na kole, anebo chodí na dlouhé pěší túry. V zimě ráda jezdí do hor, kde běhá na lyžích. Ráda cestuje a poznává nové kraje, chodí do divadel a na výstavy. Poslouchá vážnou i jazzovou muziku, čte zajímavé knihy. Čestný titul „Lady PRO“ jí zkrátka sluší. Více takových žen u Policie ČR.
 
kpt. Bc. Eva Miklíková 17.12.2009
 
Odkazy do noveho okna

Lady Pro paní Kolářová

Lady Pro paní Kolářová 

Detailní náhled

Paní Kolářová (horní řada, třetí zleva)

Paní Kolářová (horní řada, třetí zleva) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem