Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kyberprostor a prevence

KRAJ – Pohyb ve virtuálním světě přináší mnohá úskalí. Chraňte svou identitu i své peníze. 

V současnosti každý počítač nebo přenosné počítačové zařízení je vybaven systémy a programy, které umožňují uživatelům tato zařízení ovládat.  Každý takovýto systém má ale i své slabé stránky.podvod přes internet
Tak, jako se vyvíjejí počítačové systémy, tak se také vyvíjejí hrozby, které je napadají. Hrozby, které využívají slabých míst proto, aby nad nimi získaly kontrolou nebo získaly citlivá data o uživatelích těchto zařízení, a nebo také jen zcela "přízemní" věc - peníze.

Vývojáři systémů pravidelně reagují na tyto útoky a hrozby. Vytvářejí takové obranné prvky, které zamezují nebo úplně znemožňují zneužít, poškodit či jakkoli ovlivňovat nežádoucím programům chod a činnost našich počítačů. Je nutné však mít na paměti, že reakce na hrozby přichází povětšinou až poté, co jsou zaznamenány nějaké způsobené škody.

Tak, jako vývojáři aktuálně reagují na ochranu tvorbou těchto nových prvků, tak i my, běžní uživatelé, abychom zamezili nebo podstatně snížili rizika těchto hrozeb, musíme využívat aktuální verze počítačových systémů. Odlehčeně se dá říci, že stejně tak, jako při deštivém počasí vytáhneme deštník, měli bychom okamžitě reagovat instalací nové verze systému, je-li k dispozici, na nové hrozby, které na naše stroje útočí.

Kdokoli shromažďuje informace o nás a o naší činnosti ve virtuálním světě bez našeho souhlasu, je v podstatě zloděj a podvodník. Je ale důležité, abychom svou vlastní činností přispěli k tomu, aby k takovým věcem nedošlo. I zde tedy platí, že prevence je základ!

Je nezbytné:

  • Pravidelně aktualizovat operační systém a programy
  • Pravidelně zálohovat data
  • Pravidelně aktualizovat virovou ochranu našeho zařízenívykřičník
  • Mít zabezpečené internetové připojení
  • Užívat silná a pravidelně obměňovaná, neopakující se hesla
    (jen číselná kombinace v heslu nestačí, uvědomme si, že čísel, která můžeme pro heslo použít je jen 10. Tedy 0 po 9 včetně! Kdežto písmen abecedy je až 3x tolik. Proto využívání písmen v heslech je mnohem efektivnější, přičemž kombinace písmen a čísel, je tím nejlogičtějším pro nás, běžné uživatele).
  • Neotevírat podezřelé emaily a přílohy
    (okamžitě je odstranit)
  • Pokud si nevíme rady, navštívit odborníky

Věnujte svůj čas také tomu, že se seznámíte s aktuálním děním v oblasti zabezpečení svých počítačů a smartphonů. Vždyť stejně tak, jako chcete „být trendy“ například v oblékání, tak vaší nedílnou součástí by mělo být „být trendy“ i ve světě užívání počítačů.

Užitečné odkazy:

https://www.internetembezpecne.cz/
http://www.policie.cz/clanek/kyberkriminalita.aspx


22. října 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem